Az ünnepek alkalmával is lehet egy sajttortából igazán karácsonyi ízűt alkotni. A gesztenye a legjobb megoldás arra, hogy ünnepivé varázsoljunk egy desszertet, és az már csak hab a tortán, hogy sós karamellával gazdagítjuk. Mutatjuk, hogy tudod még finomabbá varázsolni a karácsonyi menüdet.

Hozzávalók:
- 30 dkg mascarpone
- 25 dkg ízesített gesztenyemassza
- 5 dkg vaj
- 10 dkg csokoládés keksz
- 2 tojás
- 5 dkg barna cukor
A sós karamellás mandulához:
- 20 dkg darabolt mandula
- 10 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- 0,5 dkg vaj
- 0,6 dkg só
- 2 evőkanál víz
- pár csepp ecet
Elkészítés:
A kekszet mozsárban nagyjából összetörjük és egy kisméretű kapcsos forma aljára egyenletesen eloszlatjuk, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal. A tortaformát 130 fokra előmelegített sütőbe, 3-4 percre tesszük, ezután kiszedjük, majd felkapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A krémhez a mascarponét összekeverjük a masszával és a tojásokkal, majd a cukorral édesítjük. A keveréket ráöntjük a kekszágyra és az egészet betoljuk egy órára a sütőbe. A karamellhez a vizet a cukorral és az ecettel összekeverjük, majd alacsony lángon elkezdjük olvasztani. Innentől már nincs keverés, csak időnként rázogatni szabad. Egy pohár vizet odakészítve egy ecsettel az edény falát kívülről kenegetjük, majd lassan világos barnára karamellizáljuk. Levesszük a tűzről, hideg vízbe állítjuk, ezután mehet bele a vaj, a tejszín és a só is, majd végül a mandula. A masszát ráöntjük a tortára, hűtőben pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.






