A rakott és rántott karfiolon kívül is számos ízletes étel készíthető ebből a gyönyörű fehér zöldségből. Egy kis fűszer és fantázia segítségével…
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 2 dl liszt
- 2 dl víz
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- só, bors
- 1,5 dl ketchup
- 2 evőkanál csiliszósz
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, a szárrész külső, fás részét levágjuk, a zsenge belsőt is feldaraboljuk. A száraz alapanyagokat – a lisztet, a fokhagymaport, a római köményt és a pirospaprikát sóval és borssal – összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, és simára keverjük. A karfioldarabokat belemártjuk, a felesleget hagyjuk lecsöpögni, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 15 percet sütjük, megforgatjuk, és még 10 percre visszatoljuk. Közben a ketchupot, a csiliszószt, az almaecetet és az olajat összekeverjük, majd a korfiolokat egy ecsettel lekenjük a fűszeres szósszal mindkét oldalukon, és még 15 percre visszatoljuk, amíg ropogósra sülnek. Tálalhatjuk főételként körettel, vagy csak magában, mártogatóssal is.