Újragondoltuk a sajtgolyót, vagyis arra kerestünk megoldást, hogyan lehet kicsit gazdaságosabban kihozni. Persze mindezt úgy, hogy ízben ne nagyon térjen el az eredeti recepttől. A titok: egy kis burgonya.
Hozzávalók:
- 2 főtt burgonya
- 2 tojás
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- chilipehely ízlés szerint
- 15 dkg edami sajt
- 15 dkg gouda sajt
- 15 dkg trappista sajt
- 3 ek finomliszt
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 20 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 20 dkg panko
Elkészítés:
A főtt burgonyát a tojásokkal egy nagyobb keverőtálban összetörtjük, és sóval, borssal, chilipehellyel fűszerezzük. A háromféle sajtot lereszeljük, és a masszához keverjük. Hozzáadunk 3-4 kanál lisztet, és az egészből lágy, de formázható, nem nagyon ragadós tésztát gyúrunk. A tésztát nagyobb dió méretű gombócokká gyúrjuk, melyeket fél órára hűtőbe teszünk pihenni. Összekészítjük a panír hozzávalóit egy-egy tálkába, a liszthez pedig keverünk egy kevés fűszerpaprikát. Duplán panírozzuk be a sajtgolyókat (vagyis: liszt, tojás, panko morzsa, tojás, panko morzsa), így megakadályozva, hogy kifolyhassanak. A panírozott sajtgolyókat ezután forró olajban aranybarnára sütjük. Fontos, hogy inkább mélyebb edényben süssük, aminek nem ér le a sajtgolyó az aljára, illetve ne zsúfoljuk tele, hanem csak annyit süssünk ki egyszerre, amennyi kényelmesen elfér. A kisült golyókról itassuk le a felesleges olajat, majd tálalás előtt megszórjuk aprított snidlinggel.