Bár Magyarországon is sok helyen termesztik, mégsem annyira népszerű az édesburgonya, mint a hagyományos „rokona”. Levesnek, köretnek is tökéletes, csupán a fűszerezése igényel mást, mint a fehér krumpli. Önálló ételként is megállja a helyét, ami egyébként kiválóan illik sültek mellé is.
![](https://resr.hu/wp-content/uploads/2025/02/fuszeres_edesburgonya-1170x694.jpg)
Hozzávalók:
- 1,5 kg édesburgonya
- 4 közepes db vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 ek fűszersó
- 4 ek oregánó
- 3 teáskanál őrölt fekete bors
- 6 ek kókuszzsír (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
Jó alaposan megmossuk az édesburgonyákat, majd meghámozzuk. A hagymákat és a fokhagymákat megpucoljuk. Ezután az édesburgonyát vékony karikákra vágjuk, a vöröshagymát jó vékonyra felszeleteljük. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és előveszünk egy nagyobb tepsit. 3 kanál kókuszzsírt eloszlatunk a tepsiben. Ezután alulra szétoszlatjuk a hagymát, majd a burgonyaszeleteket szépen egymás mellé szoros (állítva) felsorakoztatjuk. Egyenletesen megszórjuk fűszersóval, oregánóval és borssal. Majd ismét 3 kanál kókuszzsírt teszünk rá, végül alufóliával letakarjuk. A felmelegedett sütőbe toljuk a tepsinket, és 40-50 percig sütjük. Nem kell levenni az alufóliát, minden kellően megpuhul és megpirul. Kicsit hagyjuk kihűlni, megszórjuk aprított metélőhagymával és már lehet is fogyasztani.