A Frangipane torta világszerte ismert francia desszertkülönlegesség. A speciális töltelékéről kapta a nevét. Tény, hogy nem egyszerű az elkészítése, de az íz, amit kapunk, utánozhatatlan. Karácsonyig még van időtök próbasütésre, hogy az ünnepi asztalra már tökéletes formában kerüljön.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 ek rum
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/4 tk sütőpor
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 12 dkg méz
- 10 dkg őrölt mandula
- 2 tojás
- 5 dkg sűrű krémes tejszín
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 10 dkg szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés:
A tésztához tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel morzsalékosra keverjük. Amikor már jó morzsalékos, keverés közben hozzáadjuk az egész tojást, és a rumot, majd pár pillanatig tovább keverjük. Ezután lisztezett felületre borítjuk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd becsomagoljuk fóliába, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A krémhez egy tálba tesszük a mézet, a lágy vajat, a vaníliaaromát, és a sűrű krémes tejszínt, majd kézi habverővel simára keverjük. Ezután egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, és kibéleljük vele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt formát. Ezután beleöntjük az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket. A tetejét pedig megszórjuk jó sok szeletelt mandulával. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 50-55 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük.