Azt szokták mondani, a magyarok mindent kirántanak. Nos, ez igaz lehet a rakott ételekre is, hiszen megszámlálhatatlan alapanyagból készítjük, ezúttal a brokkolit választottuk.
![](https://resr.hu/wp-content/uploads/2023/11/rakott_brokkoli_.jpg)
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli
- 3 dl tejföl
- 3 keményre főtt tojás
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg reszelt cheddar sajt
- reszelt szerecsendió
- őrölt fehérbors
- só
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A megtisztított és darabolt brokkoliszárat 5 percre, a rózsákat kb. 3 percre lobogó sós vízbe dobjuk, leszűrjük. A tojásokat tojásszeletelővel kockákra aprítjuk. 2 tojásfehérjéből csipet sóval nem túl kemény habot verünk. Egy nagyobb tálban a tejfölt elkeverjük 2 tojás sárgájával, a sajt felével, a reszelt fokhagymával, szerecsendióval, fehérborssal, sóval ízesítjük. Az ízesített tejfölhöz keverjük a főtt brokkolit, az aprított tojást, lazán hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. Egy tűzálló tálat kivajazunk a vaj felével, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a brokkolis masszát. A tetejére daraboljuk a maradék vajat, rászórjuk a reszelt sajt másik felét, és előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Egytálételként fogyasztjuk, de köretként is tehetjük húsételek mellé.