Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Eszterházy torta

Ma is az egyik legmutatósabb desszertnek számít az Eszterházy torta, még ha igazi retro süteménynek is számít. Bár úgy tűnhet, hogy otthon nem készíthető el, ez a recept bebizonyítja, hogy ez nem lehetetlen küldetés. Mutatjuk, hogyan lehet ezt a csodát összehozni.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojássárgája
  • 6 ek porcukor
  • 0,5 teáskanál őrölt kávé
  • 1 kk cukrozatlan kakaópor
  • 6 tojásfehérje
  • 20 dkg darált dió

A krémhez:

  • 2 dl tej
  • 1 dl kávé
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája

A díszítéshez:

  • 10 dkg szeletelt mandula
  • levendula virágok

Elkészítés:

A tojás sárgákat a porcukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a kávét és a kakaót. A fehérjékből verjünk kemény habot, majd óvatosan keverjük össze az előbb elkészült masszával úgy, hogy ne nagyon törjük a habot, de mégis homogén masszát kapjunk. Miután ez megvan, kezdjük el apránként belekeverni a diót. Ha kész, öntsük egy közepes méretű, kivajazott, kilisztezett tortaformába, tegyük az előmelegített sütőbe 170 fokra, és tűpróbáig süssük. Míg sül, a tejet, kávét és a lisztet keverjük össze, és főzzük olyan sűrűre, hogy már keverni is alig lehessen, majd hűtsük ki. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, és a tojás sárgákat keverjük nagyon habosra, majd keverjük bele az előzőleg kapott masszába, amennyire lehet, csomómentesen. A megsült tésztát kivesszük a formából, kihűtjük, felvágjuk 5 szeletbe, és egyesével a krémmel megtöltjük, majd a külsejét is. Végezetül a torta szélét a megpirított szeletelt mandulával megszórjuk. És levendula virágokkal díszítjük.