Ma is az egyik legmutatósabb desszertnek számít az Eszterházy torta, még ha igazi retro süteménynek is számít. Bár úgy tűnhet, hogy otthon nem készíthető el, ez a recept bebizonyítja, hogy ez nem lehetetlen küldetés. Mutatjuk, hogyan lehet ezt a csodát összehozni.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojássárgája
- 6 ek porcukor
- 0,5 teáskanál őrölt kávé
- 1 kk cukrozatlan kakaópor
- 6 tojásfehérje
- 20 dkg darált dió
A krémhez:
- 2 dl tej
- 1 dl kávé
- 3 evőkanál finomliszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
A díszítéshez:
- 10 dkg szeletelt mandula
- levendula virágok
Elkészítés:
A tojás sárgákat a porcukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a kávét és a kakaót. A fehérjékből verjünk kemény habot, majd óvatosan keverjük össze az előbb elkészült masszával úgy, hogy ne nagyon törjük a habot, de mégis homogén masszát kapjunk. Miután ez megvan, kezdjük el apránként belekeverni a diót. Ha kész, öntsük egy közepes méretű, kivajazott, kilisztezett tortaformába, tegyük az előmelegített sütőbe 170 fokra, és tűpróbáig süssük. Míg sül, a tejet, kávét és a lisztet keverjük össze, és főzzük olyan sűrűre, hogy már keverni is alig lehessen, majd hűtsük ki. A vajat, porcukrot, vaníliás cukrot, és a tojás sárgákat keverjük nagyon habosra, majd keverjük bele az előzőleg kapott masszába, amennyire lehet, csomómentesen. A megsült tésztát kivesszük a formából, kihűtjük, felvágjuk 5 szeletbe, és egyesével a krémmel megtöltjük, majd a külsejét is. Végezetül a torta szélét a megpirított szeletelt mandulával megszórjuk. És levendula virágokkal díszítjük.
