A kacsa sem hiányozhat az ünnepi menüből. Ha unod a hagyományos módon elkészített sült húst, megmutatjuk, hogyan lehet felturbózni egy kis fügével.
Hozzávalók:
- 1 egész kacsa (cserélhető kacsacombra)
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ág rozmaring
- 6 füge
- 2 evőkanál méz
- só
- bors
- kacsazsír
Elkészítés:
A kacsát megtisztítjuk, ha tollakat eltávolítjuk, alaposan megmossuk és szárazra töröljük. Bedörzsöljük sóval és megszórjuk az őrölt fekete borssal. Egy tepsi alját kikenjük kacsazsírral, belehelyezzük a kacsát, melléhelyezzük a rozmaringágakat és a megpucolt fokhagymát. Lefóliázzuk, és a 150 fokra előmelegített sütőben másfél-két órán át sütjük. Időnként meglocsoljuk a kacsát, hogy ne száradjon ki. Félidőben mellétesszük a feldarabolt fügéket, visszafedjük, és addig sütjük, amíg a hús megpuhul. Ekkor kenjük meg olvasztott mézzel, és néhány perc alatt magasabb hőfokon megpirítjuk.