Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Diós-mákos bejgli

Nagyon régi hagyomány, hogy karácsonykor bejgli is kerül az ünnepi asztalra. Manapság már többféle töltelékkel (például gesztenyével) készítik, de mi maradunk a tradicionális diós és mákos verziónál. Nyakunkon a karácsony, ideje elkészíteni, mutatjuk a legjobb receptet.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg sertészsír
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 kk + 50 g porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 tojás + 2 a kenéshez

A diótöltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • 3 ek rum
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1/2 kk őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 2-3 ek zsemlemorzsa

A máktöltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • 3 ek rum
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/4 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 dl víz
  • 3-4 ek citromlé
  • 2 ek baracklekvár

Elkészítés:

A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, a zsírral és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk porcukrot és az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a maradék 5 dkg porcukorral együtt a liszthez adjuk és összedolgozzuk. Munkalapon átgyúrjuk, megmérjük, 4 azonos súlyú cipóra osztjuk, műanyag tálba zárva betesszük a hűtőszekrénybe, de csak annyi ideig pihentetjük, amíg elkészítjük a kétféle tölteléket. A töltelékhez az összesen 10 dkg mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek rummal, lefedjük, fél órát érleljük. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A diótöltelékhez összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom- és/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat, hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni. A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt, végül a maradék mazsolát, hagyjuk kihűlni. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első cipót kb. 20×30 cm-es, lapra nyújtjuk, két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát, vékonyan átkenjük tojásfehérjével. A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva elosztjuk rajta a diótöltelék felét. Két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel). Tetejüket és oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre visszük, könnyedén átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát „szárítjuk”. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, sűrűn megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, és 30-35 percig, aranybarnára sütjük.