Nem hátrány, ha egy varázslatos ételhez csak néhány alapanyagra van szükség. Ilyen a darált húsos krumpli is, ami nem igényel különösebb „tudást”. A kezdő háziasszonyoknak sem okoz gondot, a siker pedig garantált: ízletes, tartalmas…

Hozzávalók:
- 2 kg krumpli
- 1/2 kg darált hús
- 500 ml főzőtejszín
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sajt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint majoránna
- 2 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 2 dl víz
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, és egészben feltesszük főni. A hagymát kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Ráöntjük a vizet, és lefedjük. Gyakran átkeverjük. Addig főzzük, amíg ki nem fehéredik. Utána hozzáadjuk a fűszereket és rátörjük a fokhagymát. Lehet kicsit sósabbra csinálni, mert jön még bele a tejszín és a krumpli is felszívja. Ha megfelelő a fűszerezés, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Ha rottyant egyet, kettőt, levesszük a gázról. A krumplit ne főzzük teljesen puhára, mert a sütőben fog még puhulni! Ha megfőtt leszűrjük. Kizsírozunk egy tepsit, a krumpli felét szeletelve elterítjük benne, sóval meghintjük. Ráöntjük a hús felét úgy, hogy mindenhova kerüljön. Jöhet rá a maradék krumpli, aztán a többi hús. Reszelt sajttal megszórjuk, 180 C fokra felmelegített sütőben alsó-felső sütésen sütjük, amíg meg nem pirul a sajt.