Sokan azt gondolják, hogy a kenyér elkészítése bonyolult, időigényes, nehéz munka. Ezzel a dagasztás nélküli kenyérrel bebizonyítjuk, ez egy tévhit. Este csak dobáld egy tálba a hozzávalókat, keverd össze, majd hagyd egy éjszakát állni. Másnap reggel sütheted is. Próbáld ki, garantáltan nem veszel többé a boltban pékárut.
Hozzávalók:
- 2,5 csésze liszt BL 80
- 0,5 teáskanál szárított élesztő
- 1,5 teáskanál só
- 1,5 csésze víz
Elkészítés:
Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a vizet, és csak addig keverjük, amíg már nincsenek benne száraz lisztrészek. Lefedjük, és 6-12 órára félretesszük. Legyen helye kelni, nőni bőven! (Még a 24 óra sem árt neki, ne ess pánikba, ha mégsem tudsz hozzányúlni, nem lesz baja egy nap alatt sem.) A sütőt 250 fokra kapcsoljuk, az elején azonnal betesszük a sütőtepsit, vagy a jénait és a fedelét, és végig melegítjük őket a sütővel együtt. Ha forró a sütő és a forma is, alálisztezünk a kenyérnek. Ciabatta formában kettévehetjük a tésztát, és süthetünk két kukacot. Ha jénaiban sütjük, az edény aljára kis lisztet szórunk, és belekapirgáljuk az egész adag tésztát. Lefedjük! Mehet vissza a forró sütőbe. A ciabatta 20-25 perc alatt sül meg. Az egész adag kenyér 40-45 perc alatt. Akkor van kész, ha szép, mély aranyszínűre sült, és az alja kongó hangot ad, ha megütögetjük. Forrón nem piszkáljuk, legalább langyosra kell hűlnie, mielőtt nekiesünk, és megpróbáljuk felvágni.