Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Dagasztás nélküli kenyér

Sokan azt gondolják, hogy a kenyér elkészítése bonyolult, időigényes, nehéz munka. Ezzel a dagasztás nélküli kenyérrel bebizonyítjuk, ez egy tévhit. Este csak dobáld egy tálba a hozzávalókat, keverd össze, majd hagyd egy éjszakát állni. Másnap reggel sütheted is. Próbáld ki, garantáltan nem veszel többé a boltban pékárut.

Hozzávalók:

  • 2,5 csésze liszt BL 80
  • 0,5 teáskanál szárított élesztő
  • 1,5 teáskanál só
  • 1,5 csésze víz

Elkészítés:

Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a vizet, és csak addig keverjük, amíg már nincsenek benne száraz lisztrészek. Lefedjük, és 6-12 órára félretesszük. Legyen helye kelni, nőni bőven! (Még a 24 óra sem árt neki, ne ess pánikba, ha mégsem tudsz hozzányúlni, nem lesz baja egy nap alatt sem.) A sütőt 250 fokra kapcsoljuk, az elején azonnal betesszük a sütőtepsit, vagy a jénait és a fedelét, és végig melegítjük őket a sütővel együtt. Ha forró a sütő és a forma is, alálisztezünk a kenyérnek. Ciabatta formában kettévehetjük a tésztát, és süthetünk két kukacot. Ha jénaiban sütjük, az edény aljára kis lisztet szórunk, és belekapirgáljuk az egész adag tésztát. Lefedjük! Mehet vissza a forró sütőbe. A ciabatta 20-25 perc alatt sül meg. Az egész adag kenyér 40-45 perc alatt. Akkor van kész, ha szép, mély aranyszínűre sült, és az alja kongó hangot ad, ha megütögetjük. Forrón nem piszkáljuk, legalább langyosra kell hűlnie, mielőtt nekiesünk, és megpróbáljuk felvágni.