Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Csorba leves húsgombóccal

A csorba leves Erdély gasztronómiájának az egyik alap étele. Mondhatnánk, hogy hasonlít a gulyás levesünkhöz, annyi eltéréssel, hogy a hús gombócként jelenik meg, és savanyú ízesítést kap ez az isteni egytálétel.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 fej karalábé
  • 1⁄2 fej zeller
  • 3 ek olaj
  • 1 marék lestyán
  • 30 dkg darált hús
  • 5 dkg rizs
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 2 ek liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 citrom

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk, majd mindegyik felkockázzuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is, és összepirítjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, és hozzáadjuk a lestyánt. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az átnyomott fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk a masszából, és a levesbe tesszük azokat. A levest 40 percig lassú tűzön főzzük, azután behabarjuk a liszt és a tejföl csomómentes keverékével. A tűzről levéve a citrom kifacsart levével ízesítjük.