A csorba leves Erdély gasztronómiájának az egyik alap étele. Mondhatnánk, hogy hasonlít a gulyás levesünkhöz, annyi eltéréssel, hogy a hús gombócként jelenik meg, és savanyú ízesítést kap ez az isteni egytálétel.

Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 fej karalábé
- 1⁄2 fej zeller
- 3 ek olaj
- 1 marék lestyán
- 30 dkg darált hús
- 5 dkg rizs
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2 ek liszt
- 1,5 dl tejföl
- 1 citrom
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk, majd mindegyik felkockázzuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is, és összepirítjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, és hozzáadjuk a lestyánt. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az átnyomott fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk a masszából, és a levesbe tesszük azokat. A levest 40 percig lassú tűzön főzzük, azután behabarjuk a liszt és a tejföl csomómentes keverékével. A tűzről levéve a citrom kifacsart levével ízesítjük.