Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Csokis churros mártogatóval

Bár eredetileg spanyol édesség a churros, ma már szerte a világon készítik, számos országban a streed food kínálatban is megtalálható.

Hozzávalók:

A churroshoz:

  • 3 dl víz
  • 15 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 2 ek cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 ek kakaópor
  • kb. 3-4 dl étolaj a sütéshez

A hempergetéshez:

  • 3 ek cukor
  • 1 kk fahéj

A csoki mártogatóshoz:

  • 2 dl habtejszín
  • 15 dkg étcsoki
  • 1 kk fahéj
  • 2 ek cukor

Elkészítés:

A tésztához egy edénybe feltesszük forrni a vizet, ha felforrt hozzáadjuk a sót és a cukrot, végül a vajat. Ha teljesen homogén lesz, akkor lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a lisztet, majd folyamatosan addig keverjük, míg a tészta szépen elválik az edény falától. Ekkor ráütjük a tojásokat és beleszórjuk a kakaóport, majd alaposan eldolgozzuk. Majd félretesszük egy kicsit hűlni és addig elkészítjük a mártogatóst.
A habtejszínt közepes lángon elkezdjük melegíteni és még forrás előtt hozzáadjuk a kisebb kockákra aprított étcsokit. Amikor már egynemű a szósz, akkor hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Jól kikeverjük és levesszük a tűzről. Kisebb poharakba öntjük és félretesszük.
A kihűtött tésztát egy habzsákba nyomjuk és forró, bő olajban pár perc alatt kisütjük. Nem érdemes egyszerre sok csíkot nyomni a serpenyőbe, hogy sütés közbe ne ragadjanak össze. Ha megsült, akkor itassuk le róla a felesleges olajat és még forrón hempergessük meg fahéjas cukorban. A korábban pohárkákba öntött csokiszósszal fogyasztjuk.