Bár eredetileg spanyol édesség a churros, ma már szerte a világon készítik, számos országban a streed food kínálatban is megtalálható.

Hozzávalók:
A churroshoz:
- 3 dl víz
- 15 dkg vaj
- 1 kk só
- 2 ek cukor
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 ek kakaópor
- kb. 3-4 dl étolaj a sütéshez
A hempergetéshez:
- 3 ek cukor
- 1 kk fahéj
A csoki mártogatóshoz:
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg étcsoki
- 1 kk fahéj
- 2 ek cukor
Elkészítés:
A tésztához egy edénybe feltesszük forrni a vizet, ha felforrt hozzáadjuk a sót és a cukrot, végül a vajat. Ha teljesen homogén lesz, akkor lehúzzuk a tűzről és beleöntjük a lisztet, majd folyamatosan addig keverjük, míg a tészta szépen elválik az edény falától. Ekkor ráütjük a tojásokat és beleszórjuk a kakaóport, majd alaposan eldolgozzuk. Majd félretesszük egy kicsit hűlni és addig elkészítjük a mártogatóst.
A habtejszínt közepes lángon elkezdjük melegíteni és még forrás előtt hozzáadjuk a kisebb kockákra aprított étcsokit. Amikor már egynemű a szósz, akkor hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Jól kikeverjük és levesszük a tűzről. Kisebb poharakba öntjük és félretesszük.
A kihűtött tésztát egy habzsákba nyomjuk és forró, bő olajban pár perc alatt kisütjük. Nem érdemes egyszerre sok csíkot nyomni a serpenyőbe, hogy sütés közbe ne ragadjanak össze. Ha megsült, akkor itassuk le róla a felesleges olajat és még forrón hempergessük meg fahéjas cukorban. A korábban pohárkákba öntött csokiszósszal fogyasztjuk.