A lazac előkelő alapanyagnak számít. De unalmas, ha mindig csak roston sütve készítjük. Íme, egy isteni egytálétel, melyben szintén a lazac kapta a főszerepet. A magyar konyhában jól ismertek a rakott ételek, mint például ez a sült burgonyás, póréhagymás hal.

Hozzávalók:
- 80 dkg lisztes burgonya
- 15 dkg lebőrözött lazacfilé
- 3 szál karikára vágott póréhagyma
- 20 dkg kockára vágott füstölt lazac
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg reszelt ementáli sajt
- 4 dkg kockára vágott vaj
- 3 dl tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- Elkészítés:
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, és nagy fazék sós vízbe tesszük. Felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük (20-25 perc). Leszűrjük, krumplinyomóval vagy mixerrel pürésítjük, és a puha vaj felét belekeverjük. Melegen tartjuk. Egy serpenyőben, kis lángon, a maradék puha vajat megolvasztjuk, a póréhagymát beletesszük, 2-3 percig pároljuk. A felesleges vajat leöntjük, és a pórét egyenletesen elosztjuk egy ovális tűzálló tálban. Félretesszük. A friss lazacból csipesz segítségével eltávolítjuk az apró szálkákat. A filét párolóedény kosaras részében addig pároljuk, amíg a színe megváltozik, és ha villával megnyomjuk, a húsa szétesik (5-10 perc). A halat apró darabokra vágjuk, a füstölt lazaccal együtt a pórés keveréken eloszlatjuk. A burgonyapüréhez keverjük a felforralt tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és a tál tartalmán szépen elegyengetjük, megszórjuk a reszelt sajttal és a vajdarabokat rádobáljuk. A grillsütőt magas fokozatra előmelegítjük, és 2-3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk kevés kaporral.