A spanyol konyhát a szabadság jellemzi, ezt igazolja az egyik tradicionális ételük, a paella is. A fűszerek, a rizs adott, de hogy milyen hús kerül bele, az azon múlik, milyen ételt álmodtak meg. Gyakran használnak tengeri herkentyűket is, akár ezt összekeverve más húsfélékkel, kolbásszal. Egy igazi tartalmas, laktatós, és finom egytálétel.
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemell filé
- 3 evőkanál olaj
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldség leveskocka
- 15 dkg jó minőségű kolbász
- 8 dl zöldség alaplé
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 10 dkg zöldborsó
- 30 dkg rizs
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
Elkészítés:
A vöröshagymát, a répákat, fokhagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A kolbászokat és a csirkehúst is kisebb kockákra daraboljuk. Egy nagyobb serpenyőben az olajat felhevítjük, majd először a vöröshagymát, utána a répa kockákat, a fokhagymát, a kolbászt, végül a csirkehúst hozzáadjuk, és ezután fűszerezzük sóval, borssal, gyakori kevergetés mellett összepirítjuk. Ezután hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, felöntjük az alaplével, beledobjuk a leveskockát, felforraljuk, majd a megmosott rizst is hozzáadjuk. Lefedjük az edényt, és kis lángon főzzük 15 percig. Időközben kavarjuk meg, és ha elfőné a levét, öntsünk hozzá kevés vizet. Az utolsó 10 percben adjuk hozzá a zöldborsót, és fedő alatt pároljuk készre.