Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Cseresznyés pite

Már csak napok kérdése, és újra itt van a cseresznye szezonja. Ez az isteni gyümölcs kiváló desszert alapanyag, nem csak ízesítésben, de látványban is magas szintre emelni a süteményeket. Például egy egyszerű pitét…

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg finomliszt
9 dkg cukor
1 db tojás
12,5 dkg vaj
1 db tojás (a kenéshez)
1 ek víz (a kenéshez)

A töltelékhez:

1 kg cseresznye (magozott)
10 dkg cukor
3 evőkanál kukoricaliszt
2,5 dkg vaj

Elkészítés:

A lágy vajat a cukorral, robotgép segítségével összekeverjük.Hozzáadjuk a tojást, további fél percig keverjük. A lisztet is beletéve már csak pár másodpercig, éppen addig járatjuk a gépet, míg a tészta össze nem áll. (Ha szükséges kevés jéghideg vizet adhatunk hozzá.) Enyhén lisztezett felületre téve kézzel összegyúrjuk. A tésztabucit fóliába csomagoljuk és a hűtőbe dugjuk fél órára. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, akkorára, hogy egy 23 cm-es piteformát ki tudjunk bélelni vele. A tészta peremét a vízzel higított tojással megkenjük. A kimagozott cseresznyét összekeverjük a cukorral és a kukoricaliszttel. A tölteléket a piteformába töltjük és rákockázzuk a vajat. A maradék tésztát kinyújtjuk, és rácsokat készítünk a pite tetejére. A rácsokat tojással kenjük, és meghintjük némi kristálycukorral. Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, majd 10 perc elteltével mérsékeljük a hőt 160 fokra. További 30-40 percig sütjük, míg aranyszínű nem lesz a tészta.