Már csak napok kérdése, és újra itt van a cseresznye szezonja. Ez az isteni gyümölcs kiváló desszert alapanyag, nem csak ízesítésben, de látványban is magas szintre emelni a süteményeket. Például egy egyszerű pitét…

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
9 dkg cukor
1 db tojás
12,5 dkg vaj
1 db tojás (a kenéshez)
1 ek víz (a kenéshez)
A töltelékhez:
1 kg cseresznye (magozott)
10 dkg cukor
3 evőkanál kukoricaliszt
2,5 dkg vaj
Elkészítés:
A lágy vajat a cukorral, robotgép segítségével összekeverjük.Hozzáadjuk a tojást, további fél percig keverjük. A lisztet is beletéve már csak pár másodpercig, éppen addig járatjuk a gépet, míg a tészta össze nem áll. (Ha szükséges kevés jéghideg vizet adhatunk hozzá.) Enyhén lisztezett felületre téve kézzel összegyúrjuk. A tésztabucit fóliába csomagoljuk és a hűtőbe dugjuk fél órára. A tészta kétharmadát lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, akkorára, hogy egy 23 cm-es piteformát ki tudjunk bélelni vele. A tészta peremét a vízzel higított tojással megkenjük. A kimagozott cseresznyét összekeverjük a cukorral és a kukoricaliszttel. A tölteléket a piteformába töltjük és rákockázzuk a vajat. A maradék tésztát kinyújtjuk, és rácsokat készítünk a pite tetejére. A rácsokat tojással kenjük, és meghintjük némi kristálycukorral. Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk, majd 10 perc elteltével mérsékeljük a hőt 160 fokra. További 30-40 percig sütjük, míg aranyszínű nem lesz a tészta.