Darált mandula, porcukor, tojásfehérje, kristálycukor és némi színezék. Csupán ennyi alapanyagra van szükség a francia édességként elterjedt és népszerűvé vált macaron tésztájához. Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan fifikás az elkészítése. A gyakorlás viszont tuti meghozza az eredményét, utána már képtelenség leállni az aprósütemény gyártásával.

Hozzávalók:
A macaronokhoz:
- 11 dkg mandula (darált)
- 20 dkg porcukor
- 3 tojásfehérje
- 5 dkg cukor (kristály)
- 2 csepp ételfesték (sárga, elhagyható)
A lemon curdhöz:
- 1 citrom (meyer, leve és reszelt héja)
- 10 dkg cukor
- 3 db tojássárgája
- 3 dkg vaj
A díszítéshez:
- 2 teáskanál jégcukor
- 2 csepp ételfesték
Elkészítés:
Az ételfestéket, ha használunk, a kristálycukorhoz keverjük. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle. Úgy nézzen ki, mint a borotva hab, és álljon meg a tálban, ha felfordítjuk. Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot, hozzátapad és nyúlik. Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra, és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak, és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjön sütés közben. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, és 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk, míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról. Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel, majd rányomunk egy másikat. Tetejét megszórhatjuk díszítőcukorral.