Számtalan variáció van, hogyan lehet desszertekben felhasználni a sütőtököt. Krémben, de tésztában is tökéletesen „elrejthető”. Ezúttal az utóbbiba került, és egy isteni citromos krém került a töltelékébe.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 egész tojás
- 15 dkg barna cukor
- 2 dl kefir
- 10 dkg olvasztott margarin
- 30 dkg sült sütőtök pürésítve
- 1 citrom reszelt héja
- 30 dkg fehér liszt
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 2 egész citrom leve
- kevés víz
- 2 ek liszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg barna cukor
- vanília
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
A 2 tojást és a cukrot kézi habverővel kicsit felhabosítjuk, hozzáadjuk a kefirt, a szőlőmagolajat, a sütőtökpürét. Reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kimérjük a lisztet, beletesszük a sütőport, majd gyors mozdulatokkal a tökös péphez keverjük. Nem kell teljesen simára dolgozni, az sem baj, ha kis lisztcsomók maradnak benne. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, addig a krémet elkészítjük. 2 egész citrom levét feltöltjük hideg vízzel úgy, hogy 2 dl legyen. Ehhez hozzákeverjük 2 nagy evőkanál lisztet, majd sűrűre főzzük. Amíg kihűl a massza, 20 dkg margarint 15 dkg barna cukorral habosra keverjük, vaníliával, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd apránként a hideg citromos anyaghoz adagoljuk. A kihűlt tortát kettévágjuk, és megtöltjük a krém kétharmadával. A süteményünket felkockázzuk, s a tetejüket díszítjük a habos krémünkkel.