A burgonyából készült tolcsnyit, lapcsánkát vagy rösztit mindenki ismeri. Ehhez az ételhez tökéletes alapanyag a cékla is. Egy gyönyörű buggyantott tojással pedig teljes értékű „húsmentes” étel varázsolható belőle.

Hozzávalók:
A céklarösztihez:
- 2 nagyobb cékla tisztítva és durvára reszelve
- 2 tojás
- liszt
- olaj a sütéshez
A buggyantott tojáshoz:
- 1 tojás
- 1 csipetnyi só
- 1 evőkanálnyi ecet
- 1 liter víz
Elkészítés:
A reszelt céklát a tojással összedolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kanállal könnyen adagolható masszát kapjunk. Kétujjnyi forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Tegyünk fel egy lábasba vizet forrni, adjunk hozzá ecetet. Közben üssünk bele egy tojást egy kistálba, majd készítsük elő a merőkanalat. A tökéletes, kívül kellemesen rugalmas, belül folyékony állag eléréséhez fontos, hogy a megfelelő pillanatban engedjük a tojást a vízbe. Miután felforrt a víz, vegyük lejjebb a hőfokot, és várjuk meg, amíg lobogóból gyöngyözővé válik, ekkor helyezzük bele a merőkanalat, és lassan közelítve, alacsony magasságból óvatosan engedjük a tojást a kanálba. Ne mozgassuk, ne csináljunk vele semmit, csak várjunk három percet. Ezalatt elkészül a buggyantott tojás, és már mehet is a rösztik tetejére. Frissen érdemes elfogyasztani.