A karácsonyi menüben gyakran megfordul a gesztenye alapanyagként. Hús, főleg kacsa mellé szeretjük, de a desszerteknél is megfordul főszereplőként. Most egy isteni, ünnepi burgonyás gesztenyekrémleves receptet hoztunk, ami egy tartalmas étkezés kezdetének isteni lehet.

Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 burgonya
- 40 dkg gesztenye (tisztított, nyers)
- 1 babérlevél
- 3 szál kakukkfű
- 1 l alaplé
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A megolvasztott vajon megpároljuk a felkockázott hagymát. Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit. Ha a hagyma üvegesre párolódott, rádobjuk burgonyát, majd a gesztenyét is. Hozzáadjuk a babérlevelet és a friss kakukkfüvet, 5-6 percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével, egyelőre csak kb. 1 liternyivel. Puhára főzzük a zöldségeket, majd 3-4 szem gesztenyét félreteszünk a levesből, kidobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd turmixoljuk. Ha túl sűrűnek érezzük, önthetünk hozzá még alaplevet, de tartsuk észben, hogy még tejszín is kerül bele. Hozzáadjuk a tejszínt is, forralunk rajta egyet, majd forrón tálaljuk úgy, hogy 1-1 gesztenyét morzsolunk a tetejére.







