Nem tagadható, hogy a pékségekben isteni barackos sütemények, tekercsek, csigák kaphatóak, de semmivel sem ér fel, a házi kelt tészta. Már csak az emelheti a minőséget, ha saját, házi lekvárral készítjük. Mutatunk egy tökéletes receptet, ha házi tésztára vágysz. Sokáig puha marad, kiváló nasinak, uzsonnára, vendégvárásra. Vagy csak úgy…

Hozzávalók:
A tésztához:
- kb. 3 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 7 dkg cukor
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 1 nagy tojás
- 7 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 5-6 ek baracklekvár
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 1 tábla tejcsoki
- 3-4 ek kakaópor
- reszelt narancshéj
A tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba adagoljuk, a tejet, az élesztőt, a cukrot, a lisztet, a sót, a tojást és az olvasztott vajat. Vagy egy kelesztővel, vagy pedig kézi dagasztóval alaposan összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, lefedve a duplájára kelesztjük. Közben lereszeljük a csokit, összekeverjük a kakaóporral és az apró darabokra vágott aszalt sárgabarackkal. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkánt körülbelül 1 cm-re kinyújtjuk, megkenjük lekvárral, megszórjuk a csokis kakaóval, majd mint a bejglit, szorosan feltekerjük. Az így kapott rudat feldaraboljuk nagyjából 3-4 cm-es vastagságra, és egymástól kicsit távol felsorakoztatjuk a tepsiben. Megkenjük a felvert tojással, majd 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.