Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bakonyi sertésszelet galuskával

Mitől más a Bakonyi sertésszelet egy sima pörkölttől? Sok mindenben. Például, hogy gomba is kerül bele, valamint tejfölösen készítjük. És még egy szabály van: kizárólag nokedlivel tálaljuk!

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 4 szelet sertéskaraj
  • 2 ek mangalicazsír
  • só, bors
  • 2 ek liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • 500 ml víz
  • 1 csipet majoránna
  • 15 dkg tejföl
  • 1 tk keményítő

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • galuska

Elkészítés:

A kisebb gombákat egyben hagyjuk, a közepeseket, a nagyobbakat negyedeljük. Száraz, forró, füstölésig hevített serpenyőben lepirítjuk a gombát, majd kiszedjük. A hússzeleteket kicsit kilapítjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és ugyanabban a serpenyőben zsíron elősütjük, közepes hőmérsékleten kérget sütünk mindkét oldalukra. A visszamaradt szafton üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Ezután rárakjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott, felaprított fokhagymát. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor rárakjuk a húst és felöntjük a maradék vízzel. Lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús, a tejfölt elkeverjük a keményítővel és belekeverünk pár evőkanál szaftot, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön. Rottyantunk rajta egyet és visszatesszük a lepirított gombát. Galuskával – vagy ha ehhez nincs idő, kifőtt tésztával –, tejföllel tálaljuk.