Mitől más a Bakonyi sertésszelet egy sima pörkölttől? Sok mindenben. Például, hogy gomba is kerül bele, valamint tejfölösen készítjük. És még egy szabály van: kizárólag nokedlivel tálaljuk!

Hozzávalók:
- 50 dkg csiperkegomba
- 4 szelet sertéskaraj
- 2 ek mangalicazsír
- só, bors
- 2 ek liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tk pirospaprika
- 500 ml víz
- 1 csipet majoránna
- 15 dkg tejföl
- 1 tk keményítő
A tálaláshoz:
- tejföl
- galuska
Elkészítés:
A kisebb gombákat egyben hagyjuk, a közepeseket, a nagyobbakat negyedeljük. Száraz, forró, füstölésig hevített serpenyőben lepirítjuk a gombát, majd kiszedjük. A hússzeleteket kicsit kilapítjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és ugyanabban a serpenyőben zsíron elősütjük, közepes hőmérsékleten kérget sütünk mindkét oldalukra. A visszamaradt szafton üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Ezután rárakjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott, felaprított fokhagymát. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük 200 ml vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és addig rotyogtatjuk, amíg egy szaftos alapot nem kapunk. Ekkor rárakjuk a húst és felöntjük a maradék vízzel. Lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús, a tejfölt elkeverjük a keményítővel és belekeverünk pár evőkanál szaftot, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön. Rottyantunk rajta egyet és visszatesszük a lepirított gombát. Galuskával – vagy ha ehhez nincs idő, kifőtt tésztával –, tejföllel tálaljuk.