Nyáron nincs jobb, mint egy isteni gyümölcsleves, ha egy könnyű ételre vágyunk. Ilyenkor a kínálat nagyon bőséges, ki kell használni ezt az időszakot. Remek páros például a sárgadinnye és az avokádó, ami hidegen, langyosan is kiváló és laktatós étel.

Hozzávalók:
- 1,2 kg érett sárgadinnye
- 50 ml fehérbor
- 50 ml portói bor
- 10-12 citromfű levél
- 1 tk cukor
- 1 ek olivaolaj
- 4 szelet pármai sonka (vagy bármely más, nyersen füstölt, száraz sonka)
- só, frissen őrölt bors
- 1 db avokádó
Elkészítés:
Az érett sárgadinnyét félbevágjuk, kimagozzuk és a húsát egy kanállal kikanalazzuk a héjából, majd kisebb darabokra szeljük. A dinnyedarabokat, a fehérbort és 5 darab citromfű levélkét turmixgépben pépesre mixelünk, sózzuk, borsózzuk. Egy szitán átszűrjük a keveréket, majd cukorral ízesítjük és a hűtőbe tesszük. Miközben a leves megfelelő hőmérsékletű lesz a hűtőben, elkészítjük a pármai sonkát. A sonkákat egy serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütjük. Konyhapapírral leitatjuk róla a felesleges olajat, majd kisebb darabkákra tördeljük. Vágjuk fel az avokádót, hámozzuk meg, távolítsuk el a magját és szeljük vékony szeletekre. A hideg levest merjük tányérokba, díszítsük az avokádószeletekkel, a maradék citromfűlevelekkel és a pármai sonkadarabokkal.