A karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a különböző saláták sem. A franciasaláta aszpikos módon készítve lehet, hogy sokaknak ismeretlen, de miért ne lehetne újítani? Az ünnep remek alkalomra erre.
Hozzávalók:
- 0,5 kg franciasaláta zöldségkeverék
- 2 nagy pohár tejföl
- 1 evőkanál citromlé
- só, bors
- 5 tojás
- 2 dkg étkezési zselatin
- 5 evőkanál majonéz
Elkészítés:
A franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bátran ízesítsük, nehogy a végeredmény sótlan legyen. A zselatint kb. 1-1,5 dl forró vízhez adjuk, és kis lángon folytonos keverés közben feloldjuk benne. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadhatjuk a majonézes alaphoz, majd alaposan elkeverjük. A zöldség mixet is elkeverjük benne. Folpackkal kibéleljük egy kerek tálat úgy, hogy mindkét oldalán túlnyúljon. A franciasaláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban ráhelyezzük a tojásokat, majd a saláta másik felével lefedjük. Ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni. Másnap a tálaló-tálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszíthetjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel, és apró garnélával.