Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ajvár

Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Most minden sokkal olcsóbb, mint nyár elején, érdemes most foglalkozni a befőzésével, ami egész télen jó ízesítőül szolgálhat az életeinkhez.

Hozzávalók:

  • 1 kg padlizsán
  • 1 kg kápia, pritamin és/vagy kaliforniai paprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 1/4 zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 chilipaprika
  • 1 dl étolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • szárított csombor
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • bors

Elkészítés:

Padlizsán megszurkálva sütőbe tesszük, 20 perc múlva követi a paprika, 40 percig sülnek, 220 fokon. Addig felaprítunk 2 fej vöröshagymát, 1 fej fokhagymát, 5 paradicsomot, 1/4 zellert. A sült paprikát letakarva pihentetjük 10 percig, majd meghámozzuk, egyszerűen le lehet húzni a héját. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a húsát. A hagymát, a fokhagymát, a zellert és pici chilit serpenyőben bő olajon megdinszteljük, sót rendesen adunk hozzá, mivel eddig semmibe nem került ízesítő. Csombort, kakukkfüvet, rozmaringot teszünk hozzá. A végén mindent összeöntünk, és 1 mokkáskanál náttium benzoátot hozzátéve összeturmixoljuk. Ha kevésnek találjuk a sót, tehetünk még bele. Bébiételes üvegeket kifőzzük, az ajvárt beletöltjük, a tetejére 1 kávéskanál olívaolajat öntünk. Befőzési fóliát, nem celofánt! téve rá lekupakoljuk.