Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Most minden sokkal olcsóbb, mint nyár elején, érdemes most foglalkozni a befőzésével, ami egész télen jó ízesítőül szolgálhat az életeinkhez.

Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 1 kg kápia, pritamin és/vagy kaliforniai paprika
- 50 dkg paradicsom
- 1 fej fokhagyma
- 1/4 zeller
- 2 fej vöröshagyma
- 1 chilipaprika
- 1 dl étolaj
- 2 evőkanál vörösborecet
- szárított csombor
- kakukkfű
- rozmaring
- só
- bors
Elkészítés:
Padlizsán megszurkálva sütőbe tesszük, 20 perc múlva követi a paprika, 40 percig sülnek, 220 fokon. Addig felaprítunk 2 fej vöröshagymát, 1 fej fokhagymát, 5 paradicsomot, 1/4 zellert. A sült paprikát letakarva pihentetjük 10 percig, majd meghámozzuk, egyszerűen le lehet húzni a héját. A padlizsánt hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a húsát. A hagymát, a fokhagymát, a zellert és pici chilit serpenyőben bő olajon megdinszteljük, sót rendesen adunk hozzá, mivel eddig semmibe nem került ízesítő. Csombort, kakukkfüvet, rozmaringot teszünk hozzá. A végén mindent összeöntünk, és 1 mokkáskanál náttium benzoátot hozzátéve összeturmixoljuk. Ha kevésnek találjuk a sót, tehetünk még bele. Bébiételes üvegeket kifőzzük, az ajvárt beletöltjük, a tetejére 1 kávéskanál olívaolajat öntünk. Befőzési fóliát, nem celofánt! téve rá lekupakoljuk.