A hagyományos képviselőfánkot mindenki ismeri, pedig ez a remek tészta tökéletesen alkalmas más töltelékekhez is. Például, így télvíz idején az áfonya egy jó vitaminforrás, ilyenkor gyakrabban fogyasztjuk, így a desszertünkben is főszerepet kaphat. Mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- 6 tojás
- 0,5 teáskanál só
A lekenéshez:
- 1 tojás
A krémhez:
- 30 dkg előzőleg karamellizált áfonya
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2-3 dl cukrászhab
Elkészítés:
A tésztához a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Továbbra is a tűz fölött tartva addig keverjük, amíg a tészta összeáll, fehér filmszerű bevonat keletkezik rajta és elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és egyesével (legjobb robotgép segítségével) hozzákeverjük a tojásokat. 1-1 tojással 2-2 percig keverjük. Sütőpapíros lemezre 10-es idomcsővel ellátott habzsák segítségével 12 félgömb alakú halmot nyomunk. A távolságra figyeljünk, mert sütés közben három, négyszeresére is megnőnek a fánkok. A gömbök tetejét vizes ujjal átsimítjuk, majd a felvert tojással lekenjük. Itt arra ügyeljünk, hogy ne folyjon le az oldalán, mert a tészta nem tud majd felemelkedni. 210 fokra előmelegített gőzös sütőben kezdjük el sütni, amit úgy tudunk elérni, hogy a sütés megkezdésekor 2 db jégkockát dobunk a sütőbe, vagy vizet spriccelünk a sütő aljába. Megvárjuk, amíg a tészta térfogata háromszorosa vagy négyszeresére nő, ez úgy 12-15 perc, majd a hőfokot 230 fokra emelve aranysárgára sütjük, ez újabb 15-17 perc. Az áfonyát megszórjuk a barna cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, összekeverjük, majd betesszük a mikróba 1-2 perce és karamellizáljuk. Közben óvatosan megkeverjük, ügyelve ara, hogy ne törjük túlságosan össze az áfonyaszemeket. Mielőtt a krémhez keverjük, hűtsük ki alaposan. A mascarponét simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A Meggle cukrászhabot kemény habbá verjük, és óvatosan összedolgozzuk a mascarponekrémmel. A fánkok kalapját levágjuk. Csillagcsőrös habzsák segítségével megtöltjük a gesztenyekrémmel. Rátesszük a kalapját és megszórjuk porcukorral.







