Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Áfonyakrémmel töltött képviselőfánk

A hagyományos képviselőfánkot mindenki ismeri, pedig ez a remek tészta tökéletesen alkalmas más töltelékekhez is. Például, így télvíz idején az áfonya egy jó vitaminforrás, ilyenkor gyakrabban fogyasztjuk, így a desszertünkben is főszerepet kaphat. Mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 6 tojás
  • 0,5 teáskanál só

A lekenéshez:

  • 1 tojás

A krémhez:

  • 30 dkg előzőleg karamellizált áfonya
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2-3 dl cukrászhab

Elkészítés:

A tésztához a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. Továbbra is a tűz fölött tartva addig keverjük, amíg a tészta összeáll, fehér filmszerű bevonat keletkezik rajta és elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és egyesével (legjobb robotgép segítségével) hozzákeverjük a tojásokat. 1-1 tojással 2-2 percig keverjük. Sütőpapíros lemezre 10-es idomcsővel ellátott habzsák segítségével 12 félgömb alakú halmot nyomunk. A távolságra figyeljünk, mert sütés közben három, négyszeresére is megnőnek a fánkok. A gömbök tetejét vizes ujjal átsimítjuk, majd a felvert tojással lekenjük. Itt arra ügyeljünk, hogy ne folyjon le az oldalán, mert a tészta nem tud majd felemelkedni. 210 fokra előmelegített gőzös sütőben kezdjük el sütni, amit úgy tudunk elérni, hogy a sütés megkezdésekor 2 db jégkockát dobunk a sütőbe, vagy vizet spriccelünk a sütő aljába. Megvárjuk, amíg a tészta térfogata háromszorosa vagy négyszeresére nő, ez úgy 12-15 perc, majd a hőfokot 230 fokra emelve aranysárgára sütjük, ez újabb 15-17 perc. Az áfonyát megszórjuk a barna cukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, összekeverjük, majd betesszük a mikróba 1-2 perce és karamellizáljuk. Közben óvatosan megkeverjük, ügyelve ara, hogy ne törjük túlságosan össze az áfonyaszemeket. Mielőtt a krémhez keverjük, hűtsük ki alaposan. A mascarponét simára keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A Meggle cukrászhabot kemény habbá verjük, és óvatosan összedolgozzuk a mascarponekrémmel. A fánkok kalapját levágjuk. Csillagcsőrös habzsák segítségével megtöltjük a gesztenyekrémmel. Rátesszük a kalapját és megszórjuk porcukorral.