Március 25-től látható újra a Viasat3 képernyőjén a nagysikerű sütiverseny, az Ide süss! A műsor új háziasszonya – Sass Dani mellett – Ábel Anita, aki frappáns megszólalásaival még szórakoztatóbbá teszi a produkciót. A műsorvezető elárulta rengeteg élménnyel gazdagodott, megható és felemelő pillanatokat élt át a 32 napnyi forgatás alatt. Sok mindent adott számára a műsor, például azt, hogy érdemes menni az álmaink után.

Amikor a Viasat3 felkért az Ides süss! műsorvezetőjének, mi volt az első gondolatod?

– Nagyon örültem, mindig jó érzéssel tölt el, ha egy csatorna gondol rám. Ismertem a külföldi verziókat, és láttam az előző évadokból is néhány részt. Mindig jó magamat kipróbálni más szerepekben. Gasztronómiai műsort még nem vezettem, de élveztem, hogy civil emberekkel tudtam beszélgetni, ha szükséges, edzeni a lelküket vagy épp támogatni őket. Jó volt látni, hogyan küzdenek az emberek az álmaikért, erőt ad és inspirál.

Az egyéb elfoglaltságaid miatt okozott némi fejtörést, hogy igen mondjál a lehetőségre?

– Jelen esetben nem csak hozzám, hanem a műsorvezetőtársamhoz, Danihoz, a két zsűritaghoz, a versenyzőkhöz, a helyszínhez volt szükség az összhangra. Ez egy komplex dolog. Ez a hivatásom, minden egyeztetés kérdése. Azt nem mondom, hogy könnyű időszak volt az ősz, hiszen 32 napot forgattam a Viasattal, közben elindult a Spektrum Home-on a NŐComment is, mellette elkezdtem próbálni az Álomutazót. De ez nem újdonság számomra, mert négy éves korom óta ezt csinálom. Ha van kedvem a műsorhoz, ha engem kérnek föl, akkor nyilván ez egy technikai kérdés, hogyan tudjuk ezt megoldani.

Profi műsorvezetőként ez miben volt más az eddigi feladataidhoz képest?

– A Drágám, add az életed, az Activity, vagy a reggeli élő magazinműsor más volt. Eddig gameshow-kat és talkshow-kat vezettem. Itt azonban nem én vagyok a középpontban, hanem maga a verseny, és a cukrászcsodák, a sütemények. De főképp azok az emberek, akik elindulnak egy ilyen versenyen. Én egy jó edző voltam, aki áll a ring mellett, és gyúrja a bokszolót, biztatja, hogy nem szabad föladni. Az volt a feladatom, hogy a versenyzőkbe lelket öntsek, segítsek ott, ahol tudok. Sok szituáció megesett, hiszen ez egy nagyon komoly verseny volt, fárasztó tevékenység időre sütni, mindent megcsinálni, küzdeni az álmaidért. Ha kihagysz valamilyen alapanyagot, akkor az egész feladat elbukhat. Itt nem lehet hibázni, mert nem lehet az idő miatt mindent mindig helyrehozni.

Sass Dani volt az egyik műsorvezetője az előző évadoknak. Milyen volt a közös munka? Könnyen összecsiszolódtatok?

– Dani egy másfajta energiát kapott általam, hiszen előtte egy férfi volt a műsorvezetőtársa. Az a fajta humor, amit már megszokhattak tőlem a nézők, a kicsit csipkelődős és odamondogatós stílusomat a versenyzők is szerették, és ezzel ő sem volt másképp. Felvette velem a ritmust, de nagyon fontos a páros műsorvezetésnél, hogy működik-e a kémia. Közöttünk pedig már az első találkozásunkkor nagyon jó összhang volt, ami egy barátsággá alakult. Mi azóta is tartjuk a kapcsolatot, gyakran beszélünk, tudunk egymás mindennapjairól. Fogunk még együtt dolgozni, sőt azóta is volt már kisebb közös projektünk. Örülök, hogy összesodort minket az élet.

Mi nézők is akaratlanul megkedvelünk egy-egy versenyzőt. Volt-e olyan résztvevő, akiért különösen szurkoltál?

– Bármilyen furcsa, mindenki nagy esélyekkel indult. Óriási karakterek lesznek az idei évadokban. Például van egy nagypapa, akinek egyébként a foglalkozása cipész. Az unokájának volt az álma, hogy elinduljon ezen a versenyen. De van egy fiatal lány, aki a nagypapája emléke miatt jelentkezett a megmérettetésre, az egész családja nem hitt benne, és nem szerették volna, hogy ő ezzel foglalkozzon, pedig egy rendkívül tehetséges csaj. Volt egy színésznőnk is, aki a Madách Színházban játszik, ő hobbi szinten süt, ő például elképesztően kreatív volt, látszik, hogy a színházi világból jött. Nagyon sokfajta és sok jellemű ember jött össze. Azt gondolom, akik küzdenek és nem adják fel, nem csak én drukkoltam, hanem a néző is fog. Kőkeményen oda kell tennie magát mindenkinek. Elképzelhetetlenül nehéz mindössze 120 alatt kell elkészíteni egy dobostortát, mindezt újragondolva, plusz alapanyagokkal kiegészítve. Nagy koncentráció szükséges, és pontosan emiatt volt különleges a celebadásunk. Érdekes volt, ahogy a hírességek átváltoztak, és egyik percről a másikra versenyzővé váltak. Jó karakterek vannak, nem is tudnék választani, szerettem látni, ahogy küzdenek. Olyan is volt, aki nagyon reménytelenül állt, de mégis fel tudott állni, ami mindenki számára jó példa vagy tanulság.

A műsorban minden versenyző távozása egy magható pillanat. Te hogy élted meg ezeket a perceket?

– A szívünkhöz közel kerülnek a versenyzők. Rossz annak a szerepében lenni éppen, akinek ki kell mondani a távozó nevét. De ez is a verseny része. Pontosan tudom én is, hogy nem jó ott állni, hiszen hasonlókat éltem át például A Nagy Duett versenye alatt. Nem jó az ítélet, de el kell fogadni. Az már más kérdés, amikor magunkba nézünk, hogy mindent megtettünk-e. De nem csak ott voltak felemelő és szomorú pillanatok, hanem menet közben is gyakorta megesett.

Mit adott neked érzelmileg az Ides süss!?

– Mint ahogy rám, a nézőkre is hatással lesz. Érdemes menni az álmaink után, persze az élet nem mindig happy and. Jó visszanézni, hogy mennyi mindent tettél meg érte, vagy épp mi gátolt meg abban, hogy előre menj. Örülök, hogy sok versenyző megköszönték a jelenlétemet. Elmondták, hogy rengeteg esetben átlendítettem őket a holtponton, nekem pedig már ezért megérte. Mindemellett egy csodálatos környezetben, Gödöllői Grassalkovich-kastélyban állt a sátor, ahol forgattunk. Az idő is nagyon kellemes volt, ráadásul a kiskutyám, Shíva is végig kint volt velem, aki sokszor lesz látható a műsorban. Rövid idő alatt kabala állatjukká vált a versenyzőknek. Szívvel-lélekkel csináltuk mind a 32 napot, nagyon remélem, hogy ez át fog jönni a képernyőn is.

Visszafogod nézni a műsort?

– Nem valószínű, egyrészt azért, mert hétköznapokon épp a vacsora és a fürdés idején látható, másrészt van, hogy dolgozom. De mivel én narráltam, ezért már egyszer végignéztem. Mindenkinek azt tudom mondani, tapadjon a képernyő elé, beköltözünk két hónapra az emberek otthonába, együtt sírunk és nevetünk a versenyzőkkel, közben úgy lakmározunk, hogy nem hízunk. (nevet)