Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

FIFO raktárkezelési módszer: a raktárkezelő programok támogatják?

A FIFO (First in, First out) raktárkezelési módszer a LIFO módszerrel (Last in, First out) együtt nagyon széles körben alkalmazott eszköz a raktárkezelésben. A legtöbb jó raktár program ismeri a módszert.

A FIFO módszer meghatározása és működése az ipari raktározásban az áruk mozgatásának módjával kapcsolatos, és egyszerű fogalom: először be, először ki. Más szóval, az elsőként a raktárba érkező áru vagy egységnyi rakomány az, amelyik elsőként kerül ki. Erre fejlesztettek ki speciális ipari raktározási rendszereket és szoftvereket, amelyek megkönnyítik ezt a fajta folyamatot, mind működési, mind irányítási szempontból.

MIKOR HASZNÁLJÁK A FIFO MÓDSZERT?

A FIFO-módszert jellemzően romlandó, lejárati idővel rendelkező termékek készletének kezelésére használják, amelyek közül a leggyakoribbak az élelmiszerek, gyógyszerek és kozmetikai termékek.

Szintén gyakori gazdálkodási módszer olyan vállalatoknál, amelyek olyan termékeket tárolnak, amelyek viszonylag gyorsan elavulhatnak vagy „kimentek a divatból”, mint például a technológiai termékek (háztartási gépek, számítógépek stb.), lábbelik és textíliák. A korszerű raktárkezelő programok mind támogatják ezt a raktározási metódust.

A FIFO végső célja, hogy a raktárban kiváló készletforgalmat érjen el, elsőbbséget biztosítva a legrégebben tárolt, romlásra vagy elavulásra hajlamos termékek kibocsátásának. A FIFO típusú készletgazdálkodás nem csak raktári környezetben alkalmazható, hanem a szupermarketekben és a fogyasztói üzletekben is naponta használják a termékgazdálkodásra.

A FIFO MÓDSZER ELŐNYEI

A FIFO-módszerrel történő raktárkészlet-gazdálkodásnak a következő fő előnyei vannak:

  • Tökéletes készletforgalom, amely biztosítja, hogy az első raklapos állványrendszerbe kerülő termék az első, amelyik ki is kerül.
  • A legrégebbi vagy elavult termékek, illetve a legkorábbi lejárati idővel rendelkező termékek elsőbbsége.
  • Ez megakadályozza a tárolt termékek részleges vagy teljes értékvesztését, illetve a gyártási dátumuk miatti leértékelődésüket.

MILYEN TÁROLÓRENDSZEREK TESZIK LEHETŐVÉ A FIFO-KEZELÉST?

Mint látható, a FIFO raktárkezelés használata széles körben elterjedt, ezért egy sor, kifejezetten ehhez a módszerhez igazított ipari raktárrendszert és raktár szoftvert fejlesztettek ki.

Ezeknek a raklapos állványrendszereknek közös jellemzőjük kell, hogy legyen, mégpedig az, hogy mindegyiknek rendelkeznie kell egy folyosóval az áruk berakodásához és egy másikkal a kirakodáshoz. Más szóval a be- és kirakodási folyosónak különbözőnek kell lennie, mint a Drive In vagy a Push-Back rendszerek esetében. A következő tárolórendszerek rendelkeznek ezzel a közös jellemzővel, amely lehetővé teszi a FIFO módszerrel történő raktárkezelést:

Élő raklapos állványozás (FIFO):

Nagy sűrűségű raklapok élő tárolórendszere. A raklapos rakomány egy görgőkből álló ágyon mozog a rakodóhelyről a kirakodóhelyre.

Drive Through – kompakt raklapos állványrendszer:

Kompakt tárolórendszer, amely csökkenti a munkasorok számát, és amely a Drive In-től eltérően egy folyosóval rendelkezik a be- és egy másikkal az áruk kirakodásához. A FIFO-módszer megfelelő működéséhez ebben a rendszerben, miután a folyosó bepakolása megtörtént és befejeződött, a folyosót teljesen ki kell rakodni, és üresen kell hagyni, hogy a rakodási folyamatot újra lehessen kezdeni, annak érdekében, hogy egyetlen raklap se váljon feleslegessé.

AR Shuttle raklapos állványrendszerek:

Nagy sűrűségű félautomata tárolórendszer, amely motoros raklapsiklót használ, amely a rakományt önállóan szállítja az állványzaton belül, a rakodási pozícióból a hátsó, utolsó szabad pozícióba. A FIFO-módszer megvalósításához az árut az egyik oldalon kell be-, a másikon pedig kirakodni.

Carton Flow komissiózó rendszer:

Nagy sűrűségű élőraktározó rendszer dobozok és könnyű termékek számára. A termék görgők mentén mozog a berakodási területről a kirakodási területre.