A FIFO (First in, First out) raktárkezelési módszer a LIFO módszerrel (Last in, First out) együtt nagyon széles körben alkalmazott eszköz a raktárkezelésben. A legtöbb jó raktár program ismeri a módszert.

A FIFO módszer meghatározása és működése az ipari raktározásban az áruk mozgatásának módjával kapcsolatos, és egyszerű fogalom: először be, először ki. Más szóval, az elsőként a raktárba érkező áru vagy egységnyi rakomány az, amelyik elsőként kerül ki. Erre fejlesztettek ki speciális ipari raktározási rendszereket és szoftvereket, amelyek megkönnyítik ezt a fajta folyamatot, mind működési, mind irányítási szempontból.

MIKOR HASZNÁLJÁK A FIFO MÓDSZERT?

A FIFO-módszert jellemzően romlandó, lejárati idővel rendelkező termékek készletének kezelésére használják, amelyek közül a leggyakoribbak az élelmiszerek, gyógyszerek és kozmetikai termékek.

Szintén gyakori gazdálkodási módszer olyan vállalatoknál, amelyek olyan termékeket tárolnak, amelyek viszonylag gyorsan elavulhatnak vagy “kimentek a divatból”, mint például a technológiai termékek (háztartási gépek, számítógépek stb.), lábbelik és textíliák. A korszerű raktárkezelő programok mind támogatják ezt a raktározási metódust.

A FIFO végső célja, hogy a raktárban kiváló készletforgalmat érjen el, elsőbbséget biztosítva a legrégebben tárolt, romlásra vagy elavulásra hajlamos termékek kibocsátásának. A FIFO típusú készletgazdálkodás nem csak raktári környezetben alkalmazható, hanem a szupermarketekben és a fogyasztói üzletekben is naponta használják a termékgazdálkodásra.

A FIFO MÓDSZER ELŐNYEI

A FIFO-módszerrel történő raktárkészlet-gazdálkodásnak a következő fő előnyei vannak:

  • Tökéletes készletforgalom, amely biztosítja, hogy az első raklapos állványrendszerbe kerülő termék az első, amelyik ki is kerül.
  • A legrégebbi vagy elavult termékek, illetve a legkorábbi lejárati idővel rendelkező termékek elsőbbsége.
  • Ez megakadályozza a tárolt termékek részleges vagy teljes értékvesztését, illetve a gyártási dátumuk miatti leértékelődésüket.

MILYEN TÁROLÓRENDSZEREK TESZIK LEHETŐVÉ A FIFO-KEZELÉST?

Mint látható, a FIFO raktárkezelés használata széles körben elterjedt, ezért egy sor, kifejezetten ehhez a módszerhez igazított ipari raktárrendszert és raktár szoftvert fejlesztettek ki.

Ezeknek a raklapos állványrendszereknek közös jellemzőjük kell, hogy legyen, mégpedig az, hogy mindegyiknek rendelkeznie kell egy folyosóval az áruk berakodásához és egy másikkal a kirakodáshoz. Más szóval a be- és kirakodási folyosónak különbözőnek kell lennie, mint a Drive In vagy a Push-Back rendszerek esetében. A következő tárolórendszerek rendelkeznek ezzel a közös jellemzővel, amely lehetővé teszi a FIFO módszerrel történő raktárkezelést:

Élő raklapos állványozás (FIFO):

Nagy sűrűségű raklapok élő tárolórendszere. A raklapos rakomány egy görgőkből álló ágyon mozog a rakodóhelyről a kirakodóhelyre.

Drive Through – kompakt raklapos állványrendszer:

Kompakt tárolórendszer, amely csökkenti a munkasorok számát, és amely a Drive In-től eltérően egy folyosóval rendelkezik a be- és egy másikkal az áruk kirakodásához. A FIFO-módszer megfelelő működéséhez ebben a rendszerben, miután a folyosó bepakolása megtörtént és befejeződött, a folyosót teljesen ki kell rakodni, és üresen kell hagyni, hogy a rakodási folyamatot újra lehessen kezdeni, annak érdekében, hogy egyetlen raklap se váljon feleslegessé.

AR Shuttle raklapos állványrendszerek:

Nagy sűrűségű félautomata tárolórendszer, amely motoros raklapsiklót használ, amely a rakományt önállóan szállítja az állványzaton belül, a rakodási pozícióból a hátsó, utolsó szabad pozícióba. A FIFO-módszer megvalósításához az árut az egyik oldalon kell be-, a másikon pedig kirakodni.

Carton Flow komissiózó rendszer:

Nagy sűrűségű élőraktározó rendszer dobozok és könnyű termékek számára. A termék görgők mentén mozog a berakodási területről a kirakodási területre.