Hozzávalók:
3,5 dl langyos víz
7 g száraz élesztő
4 dkg barna cukor
56 dkg finomliszt
csipetnyi só
0,5 l víz a perec megmártásához
2 evőkanál szódabikarbóna
10 dkg vaj olvasztott
5 dkg mák a tetejére
Elkészítés:
Egy tálban a langyos cukros vízzel elkeverjük az élesztőt. Egy másik keverőtálba beleöntjük a lisztet, csipetnyi sót, majd az élesztős vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. A kész tésztát az egyik keverőtálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük egy órán át. A megkelt tésztát lisztes gyúródeszkán átdolgozzuk, majd hét egyforma zsemlére osztjuk. A zsemlékből hosszú kígyókat gyúrunk, amiket perecnek megtekergetünk.
Amíg készülnek a perecek, addig szódabikarbónás vizet forralunk, s ebbe merítjük bele a tésztákat nagyjából 5 másodpercre. A vízfürdő után konyharuhára fektetjük a pereceket, majd onnan egy sütőpapíros tepsire helyezzük.
A tepsin fekvő tésztákat elhabart tojással lekenjük, majd 220 fokra előmelegített tepsibe tesszük, és nagyjából 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha megsültek, akkor rácson hagyjuk kihűlni a pereceket, majd olvasztott vajjal alaposan lekenjük, és megszórjuk mákszemekkel.