Nem túlzás azt állítani, hogy az ország egyik, ha nem a legszebb pálinkafőzdéjét rejti az edelényi járás meseszép vidéke. Ráadásul az idelátogatóknak nem kell aggódniuk akkor sem, ha a pálinkakóstolás után kerekedett jókedvük után meg szeretnének pihenni, hiszen a Sáppusztai Pálinkafőzde és Wellness panzió négy kényelmes szobával áll vendégei rendelkezésére.

A Recept és Rejtvény magazin munkatársa a tanú rá, hogy bár a hungarikumnak számító, minőségi gyümölcspárlatok széles jókedvet eredményeznek, mértékletes és szakavatott főzőmester által végigkísért fogyasztása elkergeti a macskajajt, vagyis azt a bizonyos másnapot. De mi is a jó, magyar pálinka titka. Erről a pálinkafőzde és panzió tulajdonosával, Ifj. Baranyay Barnabással beszélgettünk.
– A titok a szeretet, az elhivatottság és persze a hozzáértés, de ami a legfontosabb az a kompromisszumot nem tűrő minőség, amiből sem mi, sem pedig a partnereink nem adunk alább. A pálinka lelke természetesen a gyümölcs, melyek egy részét mi magunk termelünk a birtokon, egy részét pedig olyan őstermelőktől szerezzük be a kezdetek óta, akik osztoznak a hitvallásunkban. Nálunk hibás gyümölcs nem kerülhet be a rendszerbe – kezdte Barnabás, aki nem ok nélkül büszke az édesapja által megálmodott és 2012-ben közösen életre hívott „pálinkabirodalomra”.

– A családi vállalkozásunkat 2008-ban bővítettük ki, az egykori nemesi kastély helyére épített komplexummal, és az első, Németországból beszerzett modern lepárlóval, amellyel akkoriban bérfőzést vállaltunk. 2012-ben jelentkeztünk az első saját termékeinkkel – amik már irányított és hűtött erjesztéssel készültek – és akkor léptünk be a piacra. 2015-ben pedig már két üstön ment a termelés. Ezután lettünk egyre sikeresebbek a versenyeken is. 2017-ben az év közönségdíjas pálinkája (málna), a pálinkakészítés Oscar-díjaként is emlegetett Quintessence versenyen, majd ez idáig egyedüli főzdeként egymást követő két évben sikerült megszerezni az év pálinkája címet a kajszibarack párlatunkkal – tette hozzá a vállalkozás egyik tulajdonosa, akinek nem kevesebb a célja, mint hogy a magyar pálinkát arra a rangra emelje, amit megérdemel, hiszen bár ez a nemes ital hungarikum, eddig mégsem érte el azt a tisztességet, hogy a világ minden szegletében ott legyen a bárok, pubok, sőt az otthonok italpolcain.

Egyébként több neves, köztük Michelin csillagos éttermeket is partnereik között tudhatnak. Ezen törekvés szerves része az a komplex szolgáltatás, amit a birtok nyújt az odalátogatóknak.
– Akik ellátogatnak hozzánk Damak község mellé nem csak a saját főzésű pálinkáinkkal köthetnek szoros barátságot, de részük lehet a teljes kikapcsolódásban is, amit kínálunk. A wellness panziónkban négy kényelmes és barátságos szoba várja a pálinka szerelmeseit. Kőhajításnyira található az Edelényi kastélysziget, de Aggtelek, Miskolctapolca és Szilvásvárad is könnyen elérhető a birtokról. És persze nálunk sem lehet unatkozni, hiszen a pálinkamesterünk mindenkit szívesen körbevezet és megmutatja a lepárlás és palackozás minden folyamatát. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a miénk az ország legszebb pálinkafőzdéje és egyben az egyik legmodernebb is. És persze azt se felejtsük el, hogy a birtoknak nincsenek szomszédai, vagyis semmi akadálya a hajnalig tartó mulatozásnak – mondta nevetve Baranyay Barnabás.