Nagybörzsönyben csodálatos házi túrót fedeztünk fel, így más dolgunk nem is volt, mint, hogy a túrós galuskánk mellé „gombot” találjunk. Azért döntöttünk a gombapörkölt mellett, mert sajtházas házigazdánk verandáján kis kosárkában a reggel gombaszedés jeleit láttuk meg vargánya, őzláb és barna tinóru halmaival. Nem volt mit tenni, mint egy rendes gombapörköltnek elkészíteni. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.
Hozzávalók:
80 dkg erdei gomba vegyesen (lehetőleg 2-3 féle)
2 fej vöröshagyma apróra vágva
1 nagyobb gerezd fokhagyma karikára szeletelve
1 ek libazsír
1 tk füstölt fűszerpaprika
1 tk édes fűszerpaprika
8-10 tárkony levél
1,5 dl száraz fehérbor
1 dl zöldségalaplé, húsleves vagy víz
só, bors
A lestyános, túrós galuskához:
20 dkg liszt
7 dkg túró
1 ek tejföl
1 ek vaj
1 kisebb tojás
2 ek friss lestyán apróra vágva
só, bors
Elkészítés:
A gombapörkölthöz először egy lábasban a zsíron megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát és tovább pirítjuk. Megszórjuk a kétféle paprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a tárkony leveleket.
Miután majdnem teljesen elforrt a lé, hozzáadjuk a feldarabolt gombákat, összepirítjuk és felöntjük zöldségalaplével, húslevessel vagy vízzel és készre forraljuk. Ha szükséges, pótoljuk a levet és készre főzzük.
A galuskához minden hozzávalót elkeverünk, fűszerezzük és nem lobogó sós vízbe szaggatva kifőzzük. Tálalás előtt egy serpenyőben vajon megforgatjuk a galuskákat.