Nagyon régi hagyomány, hogy karácsonykor bejgli is kerül az ünnepi asztalra. Manapság már többféle töltelékkel (például gesztenyével) készítik, de mi maradunk a tradicionális diós és mákos verziónál. Nyakunkon a karácsony, ideje elkészíteni, mutatjuk a legjobb receptet.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj/margarin
- 10 dkg sertészsír
- 1 csipet só
- 1,5 dl tej
- 1 kk + 50 g porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- 2 tojás + 2 a kenéshez
A diótöltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 3 ek rum
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- 1/2 kk őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 2-3 ek zsemlemorzsa
A máktöltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 3 ek rum
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/4 kk őrölt szegfűszeg
- 1 dl víz
- 3-4 ek citromlé
- 2 ek baracklekvár
Elkészítés:
A tésztához összedolgozzuk a lisztet a vajjal/margarinnal, a zsírral és a sóval. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk porcukrot és az elmorzsolt élesztőt, felfuttatjuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a maradék 5 dkg porcukorral együtt a liszthez adjuk és összedolgozzuk. Munkalapon átgyúrjuk, megmérjük, 4 azonos súlyú cipóra osztjuk, műanyag tálba zárva betesszük a hűtőszekrénybe, de csak annyi ideig pihentetjük, amíg elkészítjük a kétféle tölteléket. A töltelékhez az összesen 10 dkg mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk az összesen 6 ek rummal, lefedjük, fél órát érleljük. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral. A diótöltelékhez összekeverjük a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom- és/vagy narancshéjat, valamint a fahéjat, hozzáadjuk a felforrósított tejet, a mazsola felét és a zsemlemorzsát, hagyjuk egészen kihűlni. A máktöltelékhez összekeverjük a mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a felforrósított vizet, a citromlét, a baracklekvárt, végül a maradék mazsolát, hagyjuk kihűlni. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első cipót kb. 20×30 cm-es, lapra nyújtjuk, két rövidebb oldalán elvékonyítjuk a tésztát, vékonyan átkenjük tojásfehérjével. A szegélyeken 2-3 cm-t szabadon hagyva elosztjuk rajta a diótöltelék felét. Két rövidebb oldalát 2-3 cm szélesen visszahajtjuk-nyomkodjuk a töltelékre, majd lazán-szabályosan feltekerjük, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel). Tetejüket és oldalukat megkenjük a tojássárgájával, majd hűvösre tesszük, amíg a tojás meg nem szárad (35-45 perc). Ezután meleg helyre visszük, könnyedén átkenjük tojásfehérjével, és további fél órát „szárítjuk”. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, sűrűn megszurkáljuk a tésztatekercsek oldalait és tetejét, és 30-35 percig, aranybarnára sütjük.







