Ha már pite, akkor nem lehet mással, csakis almával tölteni – legalábbis, ha a retro konyhához nyúlunk vissza. Télen a legtökéletesebb desszert alapanyag, és miért ne lehetne kicsit a múltba visszamenni. Segítünk a nosztalgiázásban.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg búzaliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 6 dkg cukor
- 1 teáskanál őrült fahéj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Próbáljuk meg gyorsan összegyúrni, majd mehet alufóliába és a hűtőbe legalább fél órára. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és felkockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, fahéjat, majd néhány perc alatt puhára pároljuk. Ha kiengedte a levét és puha, hozzáadjuk a keményítőt, és elkeverjük. Kb. 1 perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformát ki tudjuk vele bélelni, úgy hogy az oldalára is jusson a tésztából. Elegyengetjük a tálban, egyenletesen az oldalára nyomkodjuk, majd a felesleget levágjuk. Villával megszurkáljuk majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt világos színűre elősütjük. Ha félig megsült ráhalmozzuk a tölteléket. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk lisztezett deszkán és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét. Ha szeretnénk a maradék tésztából a pite szélét is díszíthetjük. 1 felvert tojással megkenjük. Mehet vissza a sütőbe 200 fokra és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk, ha kihűlt szeletelhetjük.







