Ahány ház, annyi szokás – igaz ez a mondás a paradicsomlevesekre is. Az olaszok tudnak valamit, számos variációban készítik ezt az isteni levest. Most egy extra verzióban mutatjuk meg: grillezett sajttal, úgy olasz módra…

Hozzávalók:
- olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- ízlés szerint fekete bors
- 1 tk pirospaprika
- csipet só
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 bögre paradicsompüré
- 1 doboz konzervparadicsom
- negyed bögre friss bazsalikom
- petrezselyem
- 1 ek cukor
- 4 bögre csirke alaplé
- 0,5 bögre reszelt parmezán
- baguette
- 1 bögre reszelt sajt
Elkészítés:
Egy fazékba teszünk 3-4 evőkanál olívaolajat, majd felrakjuk a tűzhelyre, közepes fokozatra. Ha az olaj felforrósodott, belerakjuk a kockára vágott hagymát. Amikor kissé már barnulni kezd a hagyma, megszórjuk olasz fűszerkeverékkel, a borsokkal, a pirospaprikával és egy csipet sóval, majd alaposan összekeverjük. Ezután mehet bele a fokhagyma is. Figyeljük, hogy a pirospaprika és a fokhagyma ne égjen le, és olyan egy perccel később az edénybe rakjuk a paradicsompürét is. 2-3 perccel később beleöntjük a konzerv paradicsomot, a friss bazsalikomot, a petrezselymet és a cukrot. Alaposan összekeverjük, majd felöntjük az alaplével és letakarva, 20 percig főzzük. Ha letelt a 20 perc, lehúzzuk a tűzhelyről az edényt, majd a leveshez adjuk a parmezánt, amit kézi habverővel addig keverünk, amíg csomómentes nem lesz a levesünk. Ha szükséges, ilyenkor még adhatunk sót, és borsot az ételhez. A baguette-t felszeleteljük, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. A szeletek tetejét bekenjük fokhagymával, és olíviaolajjal. 180 fokon néhány percig sütjük, hogy ropogós legyen.
Egy hőálló tányért felöntünk levessel, majd belerakunk 2-3 darab pirítóst. Jól megszórjuk őket sajt tal. A sütőt grillező funkcióra állítjuk, és 2 percre betoljuk az edényt. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.







