A nyári, színpompás gyümölcsök helyét átvették az őszi és téli termések. Csakúgy, mint az alma, a körte is ilyenkor nagyobb szerepet kap a konyhában. Levesnek is, de desszertnek végképp kiváló alapanyag. Ha nem a habos-babos sütiket kedveled, akkor próbáld ki egy pite formájában.

Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 1 citromból nyert citromhéj
- 9 közepes db körte
- 11,5 dkg cukor
- 11,5 dkg barna cukor
- 1 tk fahéj
- 0,5 teáskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál finomliszt
- 0,5 teáskanál vanília kivonat
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1 csapott tk só
- 1 db tojás felverve
- 4 ek jéghideg víz
- 25 dkg hideg vaj
A lekenéshez:
- 1 db tojás felverve
Elkészítés:
Töltelékhez a körtéket megmossuk, majd negyedekre szeleteljük. Egy nagy lábosba lereszeljük a citromhéját, belehelyezzük a vajat és a körteszeleteket. (A körteszeleteket egy kis citromlével is meglocsoljuk, hogy ne kezdjen el barnulni.) A körteszeleteket közepes lángon elkezdjük melegíteni. Közben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket. A lábost lefedjük, és hagyjuk a körteszeleteket párolódni. Időközönként jól átkeverjük. Amikor a gyümölcsök elkezdenek puhulni, levesszük a fedőt, és így főzzük lassú tűzön tovább, amíg teljesen puhák nem lesznek. Amikor megpuhultak a körteszeletek, fakanállal vagy egy villával összenyomkodjuk. Ezt követően folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A tölteléknek kompót állagúnak kell lennie. Végezetül a vanília aromát keverjük hozzá, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztához egy közepes tálba kimérjük a lisztet, a cukrot és a sót. Jól összekeverjük. A hideg vajat összedaraboljuk és a lisztes keverékhez adjuk. A kezünkkel a vajdarabokat a liszttel apróra morzsoljuk. A tojást 3 evőkanál jéghideg vízzel felverjük és a liszthez adjuk, majd kézzel szép simára összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz, még egy evőkanálnyi vizet adunk hozzá. A tésztát két gombóccá formázzuk és folpackba (frissen tartó fóliába) csomagoljuk. A gombócokat minimum egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A piteformát kivajazzuk és meglisztezzük. A tésztát a meglisztezett deszkán a piteformának megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A sodrófára lazán feltekerjük és a formába fektetjük. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt tölteléket. Kisodorjuk a másik tésztát is, amivel a tölteléket fedjük le. A tészta lelógó részeit levágjuk. A tészták szélét az ujjainkkal összenyomkodjuk, hogy jól összetapadjanak. A lekenéséhez a tészta tetejére négy darab bemetszést készítünk, majd megkenjük a felvert tojással. A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.