Amiikor már azt hisszük, hogy minden muffin variációt ismerünk, tévedünk. A lehetőség igazán végtelen. Például, ha a sárgarépát tortákba is használjuk, miért ne lehetne egy isteni muffin alapanyaga is? Bár ez a recept diétásnak nem mondható, az biztos, hogy egészségesebb, mint a hasonló cup cake-ek.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 27 dkg közepes sárgarépa
- 3 közepes méretű tojás
- 17 dkg porcukor
- 150 ml étolaj
- 5 dkg darált dió
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 1,2 dkg vaníliás cukor
- 1,2 dkg sütőpor
- 10 dkg csokicsepp
- 1 teáskanál fahéj
A krémhez:
- 13 dkg mascarpone
- 80 g tejszín
- kevés narancs aroma
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 1,5 dkg porcukor
Elkészítés:
A muffinhoz a répákat tisztítsuk meg, majd reszeljük le. Én reszelés helyett késes aprítóba teszem, így pillanatok alatt kész a finomra darabolt répa. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket verjük kemény habbá. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az olajat, a reszelt répát, a darált diót és a zabpehelylisztet, a sütőport, a fahéjat, majd keverjük csomómentesre. Lazítsuk a masszát a tojáshabbal. Forgassuk bele a csokicseppet és osszuk szét muffin formákba. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre. A krémhez keverjük habosra a mascarnét a cukorral, a narancs aromával, majd adjuk hozzá a tejszínt, a citromlét és habosítsuk fel. A tetejére szánt karamellizált dióhoz tegyük egy serpenyőbe a mézet és a diót. Pár perc alatt karamellizáljuk meg. Mikor már majdnem kész, szórjuk rá a zabpelyhet. Egy sütőpapírt kenjünk le vékonyan olajjal, terítsük rá a forró karamellizált diót. A kihűlt muffinok tetejét kenjük meg krémmel, és díszítsük tetszés szerint.