A pacal sokak számára még ma is bizarr alapanyag. Ezen csak akkor lehet változtatni, ha esélyt adunk ennek az isteni húsfélének. Ez a leves pont erre jó, aztán jöhet a jól ismert pacalpörkölt is…

Hozzávalók:
- 1 kg pacal
- 1 teáskanál egész bors
- 4 db vöröshagyma
- 1 púpos evőkanál kacsazsír
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg zöldség
- 10 dkg zeller
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 db újhagyma zöldje
- 1 db kápiapaprika
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 6 db babérlevél
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál őröltkömény
- 1 mokkáskanál borsikafű
- 1 teáskanál őrölttárkony
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A tisztított pacalt nagy mennyiségű vízben feltesszük főni, 2 vöröshagymát, 3 babérlevelet, 1 teáskanál egész borsot teszünk bele, és egy teáskanál sót. Körülbelül két óra át rotyogtatjuk, majd hideg vízben lehűtjük és vékony csíkokra vágjuk. A zöldséget, a répát, a zellert a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kettő vöröshagymát apróra vágjuk, és a kacsazsíron megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a zöldségeket, megsózzuk, és egy kicsit együtt pároljuk. Majd hozzáadjuk a felcsíkozott pacalt, a fokhagymát rápréseljük, egy kevés vizet öntünk rá, beletesszük a paprikát és az újhagymát. Ízesítjük: az őrölt köményt, a babérlevelet, a borsot beletesszük és elkezdjük főzni. Mikor elkészült a leves, hozzáadjuk a borsikafüvet és a tárkonyt. A tejfölt kikeverjük az étkezési keményítővel, és a leveshez öntjük, majd összeforraljuk. Pár csepp ecettel beállítjuk az ízét, hogy finom pikáns legyen. És már tálalhatjuk is.