A magyar konyhában jellemző a habart leves. A kaszásleves éppen ilyen, ezért szokták mondani, hogy másnaposságra is kiváló. De nem ezért szeretjük… A főszerepet a füstölt hús és a rizs kapta ezúttal!

Hozzávalók:
- 1 kg házi füstölt hús (sonka, csülök, tarja)
- 40 dkg rizs
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 3 tojás sárgája
- kevés só
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A húst kb. 3 liter hideg vízbe feltesszük főni. Mikor kész, kivesszük a vízből, és félretesszük. A hús levébe rakjuk a megmosott rizst, és az apróra vágott fokhagymát. (Óvatosan a sózással, mert a hús sós szokott lenni.) Mikor megfőtt a rizs, habarást készítünk. Ehhez a tejfölt és a tojás sárgáját csomómentesen elkeverjük, öntünk hozzá egy kis forró levest, majd lassan behabarjuk vele a levest, közben folyamatosan keverjük. A húst apró kockára vágjuk és a levessel tálaljuk. Aki szereti, a savanykás ízeket citromlével ízesítheti.