A kelt tészták királynőjének számít a házi briós. Manapság már a pékségekben is feledésbe merült ez az isteni édesség, talán pont az egyszerűségének köszönhetően. De múltidézésre, nagyanyáink emlékére talán ma is érdemes elvenni a receptjét. De inkább mutatjuk, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- csipet só
- 3 tojás sárgája
A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- kristálycukor
Elkészítés:
Kelt tésztát készítünk. A hozzávalókat összekeverjük, a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, jól kidolgozzuk, és 20 percig letakarva állni hagyjuk. Kelés után átgyúrjuk, és 32 részre osztjuk. 15 cm-es rudakká sodorjuk. Briósfonással, kettesével formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és tojással lekenjük, majd megszórjuk cukorral, és kisütjük. Jó étvágyat!