A chili con carne, amit gyakran rövidítve chilinek nevezünk, egy mexikói eredetű, fűszeres ragu, amely chilipaprikát, marhahúst, paradicsomot és gyakran tarkababot vagy vörösbabot tartalmaz. Aki nem szereti marhából, mutatjuk az olcsóbb, pulykából készült változatát.

Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 zöld és piros húsú paprika
- 2 konzerv vörös bab
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg darált pulykahús
- 1 nagy konzerv darabolt paradicsom
- 5 dl zöldségleves
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál chilipor
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, összevágjuk. A paprikát megmossuk, húsát apróra kockázzuk. A babot lecsepegtetjük. Felforrósítjuk az olajat, megkapatjuk benne a hagymát és a fokhagymát, hozzákeverjük a paprikát, és megpirítjuk. Belekeverjük a darált húst, a paradicsomot, megpirítjuk. Hozzáadjuk a babot, felöntjük a levessel, és kb. 1 órát lassú tűzön főzzük. Néha megkeverjük. Végül hozzáadjuk az oregánót, sóval, borssal, és a chilivel ízesítjük. Fehér kenyérrel kínáljuk.