Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Lakodalmas barack aprósütemény

Bár a nevében benne van, hogy a lakodalmak kedvelt süteménye, egyáltalán nem előírás, hogy a hétköznapokon ne lehetne fogyasztani. Igaz, kicsit időigényes ez a gyönyörű desszert, viszont nagyon sokáig eláll. Isteni finom, mutatós. Kell ennél több?

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 30 dkg zsír
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 2 citrom héja
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 30 dkg darált dió
  • 1 citrom leve
  • 1 dl rum

A díszítéshez:

  • 1 üveg vérnarancs aroma
  • 1 üveg zöld színű mandula aroma
  • 20 dkg cukor a megforgatáshoz
  • 1-2 buxus ág
  • 2 db 6-os festőecset

A sütéshez:

  • 50 db féldió vagy féldió sütőforma

Elkészítés:

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal sima állagúvá összedolgozzuk. A tésztából féldiónyi darabokat csípünk, és egyenként a dióhéjakra formázzuk. Nagyméretű sütőlapra tesszük, egyszerre nagyjából huszonöt darabot, egymástól kissé távol, mert sütés közben megdagad. Előmelegített, 140 fokos sütőbe tesszük, és alsó-felső fűtéssel nagyjából tizenkét perc alatt egészen világosra sütjük. Még forrón, óvatosan kell leszedni a formáról, mert hidegen megkeményedik és könnyebben törik. Ebből a tészta mennyiségből nagyjából száz darab féldió lesz. Elkészítjük a krémet, amihez a vajat habosra kikekverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kakaót, a citromlét, a diót és a rumot, valamint belemorzsolhatjuk az esetleg eltöredezett sült tésztadarabokat is. Kissé hígabb állagú masszát kapunk. A két féldiót megtöltünk krémmel, majd összeragasztjuk őket. Rövid időre a hűtőbe tesszük, míg a két fél összeköt, így később könnyebben festhetjük. Az összeragasztott tészta egyik felét zöldesre, a másik felét pirosasra festjük, és azonnal kristálycukorba forgatjuk. Másnapra szobahőmérsékleten megpuhul. Hűtőben sokáig eláll, de fagyasztható is. A festésnél kibontakoztathatjuk művészi hajlamainkat, így igazán élethű barackokat is készíthetünk, amelyek minden ünnepi asztal ínycsiklandozó díszévé válnak.