Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Körtés tarte tatin

A tarte Tatin egy francia édesség, ami egy véletlen szüleménye. Igaz, az eredeti receptben almával készül, de tökéletesen megállja a helyét a körte is „főszereplőként”.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3 körte
  • 3 ek barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • 3 dkg margarin
  • narancs
  • 1 dl rum

Elkészítés:

A körtéket meghámozzuk, felszeleteljük, citromlevet csorgatunk rá, majd óvatosan összeforgatjuk, így nem barnul meg. A fagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd a sütéshez használt serpenyő méretére vágjuk. Egy serpenyőbe beletesszük a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve elkezdjük karamellizálni. Amikor már felolvadt és szép világosbarna színt kapott, hozzáadjuk a margarint, majd a rumot is. Pár percig kevergetve tovább karamellizáljuk. Ezután belehelyezzük szép sorba a körteszeleteket, majd pár perc alatt puhára pároljuk. Végül a puhára párolódott körték tetejére helyezzük a leves tésztát. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, majd pár perc alatt szép aranybarnára sütjük a tésztát a gyümölcs tetején. A sütőből kivéve egy hirtelen mozdulattal ráfordítjuk egy tálcára úgy, hogy a körteszeletek kerüljenek felülre. Langyosan tálaljuk, ízlés szerint kínálhatunk hozzá tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot.