A tarte Tatin egy francia édesség, ami egy véletlen szüleménye. Igaz, az eredeti receptben almával készül, de tökéletesen megállja a helyét a körte is „főszereplőként”.

Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 3 körte
- 3 ek barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- 3 dkg margarin
- narancs
- 1 dl rum
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, felszeleteljük, citromlevet csorgatunk rá, majd óvatosan összeforgatjuk, így nem barnul meg. A fagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd a sütéshez használt serpenyő méretére vágjuk. Egy serpenyőbe beletesszük a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve elkezdjük karamellizálni. Amikor már felolvadt és szép világosbarna színt kapott, hozzáadjuk a margarint, majd a rumot is. Pár percig kevergetve tovább karamellizáljuk. Ezután belehelyezzük szép sorba a körteszeleteket, majd pár perc alatt puhára pároljuk. Végül a puhára párolódott körték tetejére helyezzük a leves tésztát. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, majd pár perc alatt szép aranybarnára sütjük a tésztát a gyümölcs tetején. A sütőből kivéve egy hirtelen mozdulattal ráfordítjuk egy tálcára úgy, hogy a körteszeletek kerüljenek felülre. Langyosan tálaljuk, ízlés szerint kínálhatunk hozzá tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot.