Lassan vége a sütőtökös idénynek, úgyhogy még lehet egy utolsó tortát sütni. Aztán őszig búcsút inthetünk ennek az isteni zöldségnek, ami kiváló alapanyaga a desszerteknek is.

Hozzávalók:
- 50 dkg sült sütőtök
- 4 tojás
- 2 dl napraforgóolaj
- 40 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- frissen reszelt szerecsendió
- diónyi friss gyömbér lereszelve
- 2 marék dió
- csipet só
A mázhoz:
- 2 nagyobb citrom leve
- porcukor
- víz
A tetejére:
- maréknyi dió
Elkészítés:
A megsült és kihűtött, héjából kikanalazott sütőtököt turmixgépbe tesszük, és pépesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tojásokat és a fűszereket, összeturmixoljuk. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával egy tálban összekeverjük, hozzáöntjük a sütőtökös keveréket és a durvára vágott diót, és egy spatulával simára keverjük. Kikent, lisztezett 28 centis tortaformába vagy pitetálba öntjük, elsimítjuk. 180 fokos sütőbe öntjük, és 45–50 perc alatt légkeverés mellett megsütjük. A sütőből kivéve 10–15 percet pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk. A mázhoz a citromok levét kifacsarjuk, 8-10 evőkanál porcukrot adunk hozzá, ha szükséges, 2-3 evőkanál vízzel hígítjuk, hogy sűrű, de folyékony keveréket kapjunk. A kihűlt torta közepére kenünk belőle, majd pedig a tetejére öntjük a maradékot és elsimítjuk, darabolt dióval meghintjük, és hagyjuk, hogy kicsit megszáradjon, majd szeletelve tálaljuk.