Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mázas sütőtöktorta

Lassan vége a sütőtökös idénynek, úgyhogy még lehet egy utolsó tortát sütni. Aztán őszig búcsút inthetünk ennek az isteni zöldségnek, ami kiváló alapanyaga a desszerteknek is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült sütőtök
  • 4 tojás
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • frissen reszelt szerecsendió
  • diónyi friss gyömbér lereszelve
  • 2 marék dió
  • csipet só

A mázhoz:

  • 2 nagyobb citrom leve
  • porcukor
  • víz

A tetejére:

  • maréknyi dió

Elkészítés:

A megsült és kihűtött, héjából kikanalazott sütőtököt turmixgépbe tesszük, és pépesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tojásokat és a fűszereket, összeturmixoljuk. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával egy tálban összekeverjük, hozzáöntjük a sütőtökös keveréket és a durvára vágott diót, és egy spatulával simára keverjük. Kikent, lisztezett 28 centis tortaformába vagy pitetálba öntjük, elsimítjuk. 180 fokos sütőbe öntjük, és 45–50 perc alatt légkeverés mellett megsütjük. A sütőből kivéve 10–15 percet pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk. A mázhoz a citromok levét kifacsarjuk, 8-10 evőkanál porcukrot adunk hozzá, ha szükséges, 2-3 evőkanál vízzel hígítjuk, hogy sűrű, de folyékony keveréket kapjunk. A kihűlt torta közepére kenünk belőle, majd pedig a tetejére öntjük a maradékot és elsimítjuk, darabolt dióval meghintjük, és hagyjuk, hogy kicsit megszáradjon, majd szeletelve tálaljuk.