Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Körtés galette

Amennyire népszerű az almás pite, legalább annyira nagy kedvenc lehet a körtés galette is. Talán ez kevésbé ismert a magyar konyhában, de érdemes ezt is fölvenni a repertoárba.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 23 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • csipet só
  • 14 dkg hideg vaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 5 körte
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál liszt
  • porcukor

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, sót. Hozzáadjuk az apróra vágott vajat, és összemorzsoljuk a tésztát. Hozzáadjuk a tojást és gyorsan összegyúrjuk a tésztát. 30-40 percre betesszük a hűtőbe. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A töltelékhez meghámozzuk a körtéket, eltávolítjuk a magját és felcikkezzük. Rászórunk 1 evőkanál cukrot, a fahéjat, 1 evőkanál lisztet, és összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, aminek átmérője legyen 35 cm. A közepén rajzoljunk egy kört a tésztába, az átmérője legyen 26cm. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük elrendezzük a körtét e belső kör közepére, majd a tésztát felhajtjuk a közepre felé. Az előmelegített sütőbe tesszük, és 45-50 perc alatt készre sütjük, vagy amíg szépen aranybarnára sül a széle. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.