Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Paradicsomos töltött káposzta

Ahány ház, annyi szokás… Ez a mondás igaz a töltött káposztára is. Van, aki savanyúan, van, aki gerslivel, van, aki darával, és van, aki paradicsomosan édeskáposztával készíti. Ezúttal utóbbit mutatjuk be, ami leginkább Szabolcs vármegyére jellemző.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej édes káposzta
  • 50 dkg sertéscomb
  • 20 dkg rizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek zsír
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • 1/2 csokor kapor
  • 1 nagy üveg sűrített paradicsom
  • bors
  • kevés liszt
  • 1 ek zsír
  • kevés cukor

Elkészítés:

A káposzta torzsáját kivágjuk, leforrázzuk, majd elkészítjük a tölteléket. A sertéscombot a fokhagymával együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, elkeverjük. A hagymát kockára vágjuk, a zsíron megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, így öntjük a húshoz. Hozzáadunk 1 tojást, sózzuk, borsozzuk és beletesszük az apróra vágott kaprot is. Kicsit erősebben kell fűszerezni, mert a rizs sok ízt magába szív, amikor fő. A káposztát leveleire szedjük, a vastag erét kivágjuk, megtöltjük, feltekerjük, két végét benyomjuk. Egy nagyobb fazékba rakjuk a töltelékeket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, és feltesszük főni. Félidőben hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és kicsi cukrot. Amikor kész a káposzta, kb. másfél óra kell neki, a zsírból, lisztből készítünk egy vékony rántást, berántjuk, összeforraljuk. Ekkor még ízesítjük, ha kell egy kis sóval, cukorral, borssal. Tálaláskor a tányérra teszünk tölteléket és bőven a paradicsomos szószból.