Nálunk is szép számmal vannak ma már török éttermek, sőt, sokan választják a nyaralás helyszínének Törökországot. Így már nem ismeretlen az íz, ami a konyhájukra jellemző. Bár gyakran fogyasztanak húst, most a pide, vagyis a török pizza receptjét hoztuk el. Legalább olyan finom, mint az olaszoké!

Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
 - 2,5 dkg élesztő
 - 1/2 teáskanál cukor
 - 1,5 dl langyos víz
 - 1/2 teáskanál só
 - néhány csepp olaj
 
A feltéthez:
- 1 evőkanál olívaolaj
 - 1 evőkanál vaj
 - 1 hagyma
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 2 evőkanál paradicsompüré
 - 1 friss csilipaprika
 - 1 teáskanál szárított menta
 - 10 dkg fetasajt
 - só
 - bors
 
A tetejére:
- 1 csokor friss petrezselyem
 - 1 citrom
 
Elkészítés:
A tésztához a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, hagyjuk felfutni. Tálba öntjük a lisztet és egy kevés sót, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk hozzá még vizet, illetve kevés olajat. Lefedve langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk. A feltéthez az olaj és vaj keverékét felhevítjük egy serpenyőben, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. A paradicsompürét, a felaprított csilit, a szárított mentát és a pirított hagymát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Közben a tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett felületen hosszúkás, ellipszis formára nyújtjuk. A széleket visszahajtjuk, kis csónakokat formázva. A tésztát megkenjük a feltéttel, megszórjuk a morzsolt fetával, és sütőbe toljuk 15-20 percre. Amint megsült, kivesszük a sütőből, megszórjuk a felaprított friss petrezselyemmel, meglocsoljuk kevés citromlével, és tálaljuk egy jó salátával.







