Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Citromos bableves

Elsőre igen furán hangzik a citrom és a bab párosítása. Viszont a magyar konyhából számos savanyú levest sorolhatnánk. Például van olyan bablevesünk is, amit ecettel ízesítünk. Miért ne lehetne ebből kiindulva rengeteg zöldséggel dúsítva ezt tovább gondolni? Mutatjuk, hogyan.

Hozzávalók:

  • ½ citrom héja, reszelt
  • 42 dkg szűrt fehérbabkonzerv
  • 1 evőkanál friss, apróra vágott menta
  • 10 dl víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis doboz konzerv articsókaszív
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 kisebb kockára vágott cukkini
  • 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 2 szál finomra vágott szárzeller
  • 1 nagyobb fej apróra vágott hagyma
  • 4 darabolt, hámozott paradicsom
  • vagy
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

Egy teáskanálnyi olívaolajat lábosban, közepes hőfokon felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a zellert, a paradicsomot, a fokhagymát, és további 5 percig folytatjuk a párolást, gyakori keverés mellett. Hozzáadjuk a babot és a vizet. Felforraljuk, takarékra tesszük a lángot, és befedve, 10 percen át lassan főzzük. Hozzáadjuk a cukkinit, a citromhéjat, a mentát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sóval, borssal ízesítjük. Befedve 40 percig lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé hűlni, majd 5 dl-nyit mixerben vagy robotgépben sima pürévé dolgozunk, utána visszaöntjük a levesbe. Közben a megmaradt olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ha szükséges, még többet is teszünk bele, hogy befedje a serpenyő alját. Vágott felükkel lefelé kissé megpirítjuk benne az articsókákat. Majd megfordítva őket addig sütjük, amíg átmelegszenek. A levest előmelegített tányérokba merjük, s mindegyiket articsókaszívvel díszítjük.