Egy kis fantáziával minden tradicionális ételt meg tudunk újítani. Ilyen a fánk is, ami egy isteni köntöst, pontosabban málnamázas bevonatot kapott.

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
 - 10 dkg porcukor
 - 10 dkg margarin
 - 2 tojássárgája
 - 1 cs vaníliás cukor
 - csipet só
 - 3 dkg élesztő
 - 2,5 dl tej
 - kevés rum
 
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
 - 4-5 tk tejszín
 - pár csepp málna aroma
 
Elkészítés:
Egy dagasztógép táljában adagoljuk a lisztet, a megfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojássárgákat, sót, olvasztott margarint, és a langyos tejet, a vaníliás cukrot, és a rumot, a dagasztógép táljába rakom, majd bedagasztjuk. Fél óra pihentetés után liszttel megszórt tálban óvatosan nyújtófával 1-2 cm vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a közepüket pedig egy pici karikaszaggatóval, így kapunk karikát. Egy konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Az olajat megmelegítjük, ügyelve, hogy ne legyen túl forró, majd kisütjük. A mázhoz a tejszínt apránként hozzákanalazzuk a porcukorhoz, majd beleöntjük a málna aromát is. Amikor sűrű pasztává áll össze, rácsurgatjuk egyenletesen a fánkokra, vagy aki bátrabb, tele is márthatja a mázba.







